Otkrivena formula koja pokazuje hoće li film biti hit

filmovi, pirat sa kariba, pirat sa kariba

Hollywood zna da su nastavci poprilično 'sigurna oklada'. Od filmskih serijala 'Pirata s Kariba', pa sve do 'Zvjezdanih ratova, svi su većinom poharali svjetska kina.

Unatoč tome, sve do danas, odluke o snimanju serijala ovisile su o par otvorenih vrata i dobrom predosjećaju.

Hoće li u nastavku glumiti ista glumačka postava, koliko je vremena prošlo od prikazivanja prethodnog nastavka i naravno, kako je prošao kod kino-publike, sve su to faktori koji omogućuju producentima da proračunaju kolika bi bila njihova zarada ukoliko snime film istog žanra koji je nastavak određenog serijala i onaj koji to nije.

- Filmska industrija je industrija snova, industrija iluzija, i u njoj mnogo ljudi propadne. Ideja je da se u proces ubaci određena količina analitičkog razmišljanja - kaže profesor Thorsten Hennig-Thurau s jedne londonske poslovne škole.

S obzirom da filmski serijali gotovo uvijek naprave 'boom' kod kinematografa i DVD distributera, investitori se zajedno s filmskih kompanijama žestoko bore za dobivanje prava na neki filmski nastavak.

Franšiza 'Ninja kornjače' nedavno je prodana za 60 milijuna američkih dolara, dok će se prava na 'Terminatora' prodavati ovaj mjesec. Akademici se nadaju da će njihova formula pomoći producentima da prepoznaju trendove i donesu prave odluke oko kupovine prava na serijale.

Istraživanje, koje će biti objavljeno u 'Journal of Marketing' ovaj mjesec, obuhvatilo je sve filmske serijale koji su snimljeni u Sjevernoj Americi u razdoblju od 1998. do 2006. godine. Podaci o serijalima tada su uspoređeni s sličnim filmovima koji nisu serijali iz istog razdoblja.

Prema formuli, nastavak filma o ljubavi tinejdžera vampira i njegove djevojke 'Zona Sumraka' producentima će donijeti zaradu od 34 milijuna dolara više nego što bi donio film iste tematike koji nije dio serijala.

Originalna postava razlog je zbog kojega je nastavak serijala 'Sirovih strasti' podbacio. U njemu, naime, nije bilo Michaela Douglasa.

Također, gledatelji vole vidjeti sebi drage likove u novim uzbudljivim pustolovinama.

Tako je u '90-ima nastavak serijala o 'Austin Powersu' zaradio gotovo pet puta više nego njegov prethodnik.

Oživljavanje serijala o 'Zvjezdanim stazama' ovoga ljeta donijelo je producentima zaradu od 21 milijun funti samo od prodaje karata u Velikoj Britaniji.

Što se tiče prodaje DVD-a na godišnjoj razini, prodaja DVD-a s filmskim nastavcima se udvostručila s obzirom na '90.

Jutarnji.hr