INTERNET Neki od trikova da imate wi-fi signal u cijeloj kući

Router
Ilustracija

Poslovni i svakodnevni život u sve većoj mjeri zavisi od pouzdane i stabilne internet veze, kao i od Wi-Fi signala. Evo nekoliko savjeta šta da radite kada Wi-Fi ne radi kako treba. Wi-Fi za prijenos podataka koristi radio valove, koje vaš router emitira u svim smjerovima sa lokacije na kojoj se nalazi. Zato, pozicioniranje routera nije trivijalna stvar koju možete zanemariti ako želite dobru pokrivenost.

Uopćeno govoreći, što je router bliže centralnom dijelu prostora koji je neophodno da pokrijete signalom, to bolje. Pazite da ga ne postavite uz noseće zidove, kao i uz velike metalne objekte i u blizini drugih elektronskih uređaja.

Ako router ima vanjske antene, pokušajte da regulirate njihov položaj. U pojedinim okolnostima moguće je da će biti razlike između potpuno uspravnog i potpuno vodoravnog položaja, piše B92. Ništa od navedenog ne pomaže? Moguće je kako je vaš router preslab za objekat koji pokušavate pokriti signalom. Razmotrite nabavku repetitora i pojačivača signala koje ćete strateški rasporediti po stanu ili kući.

Konekcija je svuda spora

Provjerite prvo sa vašim internet providerom ima li problema u radu. Ako to nije slučaj, provjerite je li Wi-Fi kanal koji trenutno koristite zagušen. Prebacivanje na drugi kanal bi moglo riješiti problem.

Router

Ako ne, pokušajte vratiti router na tvornička podešavanja. Na većini uređaja nalazi se dugme Reset koje možete pritisnuti iglom ili spajalicom. Zadržite pritisak 30 sekundi i potom pustite router da se ponovno pokrene.

Jedan uređaj ne može da se poveže na Wi-Fi

Pokušajte ručno isključiti Wi-Fi na spornom uređaju i nakon nekog vremena ga ponovno uključite. Potom pokušajte isti postupak sa routerom. Isključite ga iz struje i ponovno uključite nakon 30 sekundi, prenosi tPortal.

Ukoliko to ne upali, možete probati obrisati Wi-Fi mrežu sa liste i ponovno se povežite. Morat ćete ponovno ukucati šifru za Wi-Fi, pa budite sigurni da je znate. Ako koristite Windows 10, pregledajte "Wifi Troubleshooting". Ako koristite Mac, provjerite Wireless Diagnostics. Ako i dalje ne radi, ponovno pokrenite sporni uređaj.

Nijedan uređaj ne može da se poveže na Wi-Fi

Probajte iskoristiti LAN kabl da povežete laptop ili desktop računar direktno na internet. Ako veza radi, nešto ne štima sa routerom. Ako ne, imate problema sa internetom. Najbolje bi bilo da pozovete svog internet-providera i vidite o čemu se radi.

Nestao je Wi-Fi signal

Ovo se može dogoditi ako se vaš router sam resetira. Ako vidite nezaštićenu mrežu sa nazivom vašeg routera ili brenda uređaja, to bi mogla biti vaša mreža. Iskoristite LAN kabl da spojite router i računar, pa ponovno konfigurirajte router.