BiH četvrtu godinu bez predstavnika, najvjerojatnije i bez prijenosa

Euro 2016
APF

U regiji su završena natjecanja i izabrani su pjevači i grupe koji će predstavljati zemlje iz okruženja na Eurosongu, koji se u svibnju održava u nizozemskom Rotterdamu.

I ove godine BiH neće imati sudionika na prestižnom glazbenom natjecanju, a istu odluku donijeli su susjedi iz Crne Gore, kao i Mađari.

Tako će državljani BiH na Eurosongu vjerojatno navijati za predstavnike Hrvatske, Srbije, Slovenije ili Sjeverne Makedonije, koji i u 2020. godini šalju svoje pjevače.

Kako je od ranije poznato BiH neće imati četvrtu godinu zaredom svog predstavnika, a male su šanse da u programu BHT 1 gledamo prijenos Eurovizije. 

"Kada razmatramo cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi BHRT onda su šanse još barem nekoliko slijedećih godina vrlo male. Zbog dugovanja smo pod sankcijama EBU. Jedna od sankcija uključuje nesudjelovanje Eurosongu. Čak ukoliko bi izlobirali da sudjelujemo, sve troškove bi morali unaprijed platiti, što je, s obzirom na kompletnu situaciju u BiH, teško izvodivo. Mi do sada nikada nismo imali potpunu pokrivenost troškova Eurosonga. Uvijek se to dobrim dijelom plaćalo iz pretplate i ostatak od marketinških prihoda, odnosno sponzorstva, ali nikad cjelokupan iznos nije bio pokriven dobrim dijelom od sponzora. To marketinško tržište BiH nije zainteresirano za oglašavanje i sponzoriranje jedne takve manifestacije", kaže Lejla A. Babović, šefica predstavništva BH Eurosonga.

Ona ističe da, nažalost, ni turističke zajednice ni ministarstva, koja bi trebala promicati BiH na međunarodnom planu, također nisu zainteresirani, tako da sva briga oko Eurosonga i financiranja sudjelovanja BiH na tom najprestižnijem i najgledanijem televizijskom showu programu na svijetu je samo na plećima BHRT-a. 

"Kao što znate, zadnjih godina BHRT se isključivo financira od pretplate koja se prikuplja na teritoriju Federacije BiH i to preko računa za struju, odnosno preko Elektroprivrede BiH, tako da su prihodi BHRT-a od RTV takse svedeni na minimum. Kao što sam već rekla prihodi od marketinga su također mali, tako da BHRT s prihodima koje ima jedva pokriva osnovnu funkciju, osnovne programe koje trenutno emitiramo. Mislim da bi ove godine neće biti prijenosa zato što je to postalo izuzetno skupo i oglašavanje unutar samog show programa ne može ni djelomično pokriti troškove prava i prijenosa. Najvjerojatnije to nećemo pokušati ni uzeti jer je izuzetno skupo. S obzirom da mi ne sudjelujemo, onda je i zainteresiranost naših gledatelja nije onakva kao kada mi sudjelujemo, tako da ni oglašivači nisu posebno zainteresirani", zaključuje Lejla A. Babović.

Damir Kedžo s pjesmom "Divlji vjetre" predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu u Rotterdamu. Boje Srbije branit će grupa "Hurricane", koju čine Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić i one će izvesti pjesmu "Hasta la vista". Ana Soklić pokušat će u što boljem svjetlu promovirati Slovence europskoj publici nakon što je pobijedila na slovenskom izboru EMA.