Znate li što vam se doista nalazi u šalici kave

antibiotik, šalica kave, mlijeko, kava, razlika, kava, šalica kave, kava, jetra, zdravlje, medicinske sestre, tablete, kava, kava, uticaji, uticaj na zdravlje, uticaj, kava, odstajanje, piće, kava, točena kava, espresso, filter aparat, napitak, jutro, duži život, kava, čaj, okus kave, kava, kava, sol, kava, okus kave, kava, soda bikarbona, dodatak kavi, kava, štetnost, blagodati, kava, kava, mršavljenje uz trening, kava, putovanje, kava, jutarnja kava, vrijeme za ispijanje prve kave, kava, čaj
Najnovija istraživanja upućuju na to da, zbog nestašice kave, proizvođači sve češće u kavu dodaju najrazličitije dodatke te time varaju kupce.
Kako ni nadoknadili manjak kave, dovitljivi proizvođači u kavu su počeli stavljati nevjerojatne dodatke, prenosi Yahoo Food. Zbog nestašice kave, u šalici vam tako nerijetko završi mljeveno drvo, ljuske, cijela bobica kave te čak i grudice zemlje.

Naime, jednom kada ih se prepeče i samelje, ti dodaci jako nalikuju na kavu te je zbog toga vrlo teško razlikovati što je kava, a što ti nepoželjni dodaci. A još više zabrinjava činjenica da prosječni potrošači kave ne mogu razlikovati okus kave i dodataka. Drugi dodaci koji se nerijetko nađu u kavi su pšenica, soja i kukuruz, čije je okuse još teže razlikovati. Nerijetko se u kavi nađe i smeđi šećer te bobice acai. 'Kukuruz se vrlo često koristi jer je slatka okusa, a potrošači ga jednostavno ne osjete. Upravo zbog toga, nužna je metoda kojom bi se lako moglo otkriti je li određena kava čista', rekla je Suzana Lucy Nixdorf za Yahoo Food.

Već je sama razvila takvu metodu koja se oslanja na statističke alate i laboratorijske tehnike te u 95 posto slučajeva može otkriti je li određena kava čista. Ta će metoda biti predstavljena na godišnjem sastanku Američkog kemijskog društva u San Franciscu. 'Nadam se da će ova metoda primjenjivati u industriji kave te izbjegavati razna punila. Naravno, ako sumnjate u kvalitetu, uvijek vam ostaje šalica kave.'


Tportal.hr