Znate li što trebate napraviti u javnim ili wc-ima u kafiću da nešto ne 'pokupite'?

javni WC, zaraza, savjeti

Na taj je način, duhovito, liječnica Dr Preethi Daniel opisala opasnost u javnim wc-ima. Pojasnila je kako i nema velike mogućnosti da "pokupite" prehladu jer mikrobi koji je uzrokuju ne mogu preživjeti na hladnim površinama, onakvim kakve su u većini javnih wc-a, napominje.

Ipak, bakterije koje se nalaze na daskama wc školjaka su E-coli ili Salmonella, ali morali biste biti izloženi velikom broju tih bakterija da se zarazite. Sve dok perete ruke kako ste naučili da treba poslije svakog odlaska u neki javni wc, ali i prije ako ste dirali kvaku pri ulazu, a onda ćete dotaknuti i intimno područje dok mokrite, posebice muškarci, opasnost od infekcija je minimalna. 

Naš imunološki sustav štitit će nas od infekcija, ali veća je vjerojatnost da ćete infekciju pokupiti ako se žurite što prije izići iz wc-a i pritome ne date dovoljno vremena da se vaš mjehur isprazni do kraja. Na taj način u urinarnom traktu mogu ostati bakterije koje će uzrokovati nastanak i širenje infekcije, pojašnjava Daniel.

Kako biste bili sigurni da ste napravili sve kako biste se zaštitili od infekcija u javnim wc-ima, najbolje je da napravite ovo:

- Svakako operite ruke nakon odlaska u wc

- Nosite sa sobom gel za dezinfekciju ruku za dodatnu zaštittu od bakterija

- Prekrijte wc dasku papirom ili je prebrišite antibakterijskim maramicama

- Nemojte držati torbu na podu, svakako je objesite u javnom wc-u

Izvor:  vecernji.hr