Znanstvenici razvili kontrolni sustav za usmjeravanje pasa

psi

No u svim tim situacijama koliko god psi bili istrenirani i iskusni ne mogu stalno čuti naredbe svojih trenera. Zato su znanstvenici sa Alabama's Auburn Sveučilišta razvili kontrolni sustav za usmjeravanje pasa.

Inženjeri strojarstva Jeff Miller i David Bevly razvili su sustav koji se sastoji od mikroprocesora, bežičnog radija, navigacije i AHRS senzora. Sve je smješteno na leđa psa te sadrži još i komandni modul koji odašilje vibracijske i audio signale, na koje je pas naučen da reagira.

U isptivanjima provedenim u strukturiranim i nestrukturiranim sredinama, psi koji su koristili kontrolni sustav pokazali su poslušnost od gotovo 87%.
Sustav djeluje samostalno vodeći psa do već prije utvrđenih GPS točaka.
Njegova namjena je za situacije kada trener nije u mogučnosti biti u pratnji životinje ili ako se nalazi u situaciji gdje je okolina preglasna te pas ne može čuti naredbe.
Inženjeri se nadaju da će se ta tehnologija ubuduće koristiti za usmjeravanje ljudi koji se nalaze u opasnim uvjetima ili kao vodiči za slijepe osobe.
A za situacije u kojima je čovjek ili pas prevelik, nedavni projekti su se pokazali uspješni u usmjeravanju kornjača i žohara putem daljinskog upravljanja.

Izvor: Gizmag,  uprolazu.com