FOTO  Zlatovez, stara slavonska tehnika

Davno u prošlosti zlatovez je predstavljao znak prestiža, a njegova primjena bila je najpopularnija na dvorovima, crkvama i u bogatim obiteljima.

Danas zlatovez više nije toliko znak moći i pripadnosti određenom društvenom sloju koliko je pokazatelj poštivanja tradicije i kulture koja obogatila današnji način života. Očuvanje korijena je važno i zato moramo paziti da štitimo svoju povijest.

Zlatovez je ostao i dalje prisutan ali više kao dio mode koja nastoji povezati retro i novije modne trendove. Svim ljubiteljima pomalo starinskog načinog odijevanja slijedi dobra vijest. Zlatovez je prisutan na skoro svim modnim dodacima.

Osim kao glavni dio ukrasa na odjeći, možete ga pronaći na torbicama, pojasevima, kutijama za nakit, torbicama za mobitel, narukvicama, slikama, broševima te raznim suvenirima. Posebno je zanimljivo vidjeti zlatovez na novčanicama.

Razlikuju se tri tehnike rada. Zlatom ubirano, naskroz i preko papira. Najviše se koristi zlatni konac, a osim njega i platno od svile, pamuka i pliša. Tu su još i ukrasne trake, šljokice i ostali dodaci koji samo još više pojačavaju sveukupnu čaroliju.

Ako želite iznenaditi nekog od svojih ukućana ili prijatelja posebnim poklonom, zlatovez je najbolje rješenje. Bilo da se radi o boci ukrašenoj ovim posebnim motivom ili nekom drugom predmetu koji će tako ponosno krasiti vaše police.

Osim detalja koji će krasiti vaš dom, najbliže možete iznenaditi i nakitom napravljenim od zlatoveza. Ne bi li bilo lijepo vidjeti narukvicu s brojnim ukrasima koji će biti posebniji i originalniji?

Pokažite da ste drugačiji uz odjeću obogaćenu kombinacijom nekadašnje mode i današnjih trendova. Iskombinirajte majicu s dodatkom zlatoveza, malo elegantnije hlače i spremni ste zablistati na svom radnom mjestu. Ako ste više ljubitelj haljina, odlučite se za šivanje po mjeri i model koji će krasiti zlatovez.

SLAVONIJA

Tu gdje cviječe rosom se napaja Gdje se nebo s morem žita spaja

Moja prva ljubav tu se skriva Slavonija ka ja mirno sniva

Uspomene moje tu su tkane Ko bisere nizao sam dane

Volim ljude u mom starom kraju Ne mogu bez tebe zavičaju

Od rođenja u srcu te nosim Slavonac sam time se ponosim

Uvijek tebi moje misli lete Slavonijo ja sam tvoje dijete....

 


savjetnica.com