Život prije interneta: 5 sitnica koje nam nedostaju

život, internet, stara vremena

Prisjetili smo se kako je život izgledao prije interneta i napravili listu 5 običnih, a opet tako posebnih stvari koje nam baš nedostaju iz tog vremena. Neke od njih nisu potpuno izumrle, ali su puno rjeđe, a neke su otišle u povijest.

1. Pisanje pisama i razglednica

S mora se obavezno slala razglednica, a pisali smo i pisma rođacima u stranim zemljama. Kakvo je to bilo veselje kada bismo nakon nekoliko tjedana dobili odgovor! Neki su se dopisivali i s prijateljima koje su upoznali upravo putem pisama, a kako izgledaju nisu mogli vidjeti na društvenim mrežama već samo ako bi s pismom dobili i fotografiju.

Pisanje pisama i razglednica rukom zamijenili su e-mail i chatovi, ali pokoja razglednica stigne još i danas...

2. Snimanje pjesama na kazetu

Subotom i nedjeljom popodne i navečer žurili smo se kući jer su se većinom u to vrijeme na radiju emitirale glazbene emisije. Trebalo je pravovremeno stići doma kako nam omiljena pjesma ne bi promakla i stisnuti rec na kazetofonu ili glazbenoj liniji.

Kada bismo je još uspjeli snimiti bez upadanja voditelja i prekidanja pjesme pričom - e to je bila sreća! Onaj tko je imao liniju s dvije glave mogao je i presnimavati s jedne kazete na drugu - i to je bilo fora.

3. Snimanje spotova i filmova na video kazetu

Kada su se na televiziji prikazivale emisije s glazbenim spotovima obavezno je u pripremi bio videorekorder i u njemu kazeta VHS kako bismo uspjeli snimiti video spot kojeg smo željeli gledati non-stop. Toliko smo puta znali pogledati jednu te istu VHS-icu da bi se od silnog gledanja traka izlizala te slika ne bi više bila čista.

Nisu svi ni imali videorekorder pa je grupno gledanje filmova snimljenih na kazetu ili posuđenih u videoteci kod prijatelja ili rodbine doma bio uzbudljiv događaj. 

4. Čitanje tiskanih časopisa

U potrazi za izgubljenim vremenom ne možemo se ne sjetiti tako opojnog mirisa svježe tiskanog časopisa i zvuka listanja stranica s kojih smo doznali novosti iz svijeta zabave, mode, zdravlja, čitali o ljubavi, romansama,...

Nestrpljivo smo čekali da novi broj omiljenog nam časopisa stigne na kioske i to iščekivanje imalo je itekakvu čar...

5. Odlazak u goste

Druženja uz kavu i kolače, pozivanje na ručak, darivanje domaćina kavom, bombonijerom ili cvijećem, opušteni razgovori o svakodnevnim temama u nečijem domu, nestaju. Danas u domove dragih nam ljudi sve češće ulazimo samo preko računala, a poziv u goste čuje se sve rjeđe i rjeđe. No mi smatramo da je odlazak u goste tradicija kojoj se vrijedi vratiti.

Zato, umjesto da cvijeće, poljupce i osmijehe šaljete virtualno, otiđite do dragih prijatelja i rodbine. Stisak ruke, poljubac dobrodošlice i buketić ljubičica u stvarnom svijetu vrijede beskrajno više od bilo kojeg emoticana i lajka u virtualnom svijetu.

Izvor: zadovoljna.hr