Živjeti u jednom sarajevskom studentskom domu

studentski
Situacija se ne mijenja, ili je teža kako vrijeme odmiče, a najviše od svih ispaštaju upravo studenti, koji spavaju u neuvjetnim i hladnim sobama, i poluosposobljenim paviljonima, piše Radiosarajevo.ba.

 

Većina njih ovakvu vrstu smještaja bira ne iz želje, nego iz potrebe, jer je studentski dom jedino što im roditelji mogu priuštiti. U plaćanju ovog smještaja učestvuju kantoni iz kojih studenti dolaze (s participacijom od 189 KM), dok drugi dio plaćaju studenti (od 100 do 150 KM) u ovisnosti od toga da li su smješteni u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi.

Od deset zgrada koje se nalaze u sklopu Studentskog doma Bjelave, tri danas više nisu u funkciji zbog krajnje neuvjetnog stanja. Na procesu obnove tih objekata se radi, ali sve teče prilično sporo.

Poneki u domu ostaju nekoliko mjeseci, prije nego što se snađu i privatno unajme stan, a neki godinama ostanu ovdje. Jedan od njih je Hamdija Hodžić, student Elektrotehničkog fakulteta, koji pet godina boravi u Studentskom domu Bjelave.

- Svi smo u Domu zbog financijske situacije u kojoj se nalazimo, svi smo djeca radničkih obitelji i sebi ne možemo priuštiti ništa bolje. Kao i svaka ustanova, i ova ima svoje nedostatke i prednosti, a ono što studente posebno privlači ovdje je ta prihvatljiva cijena, a u svemu tome je poseban faktor hrana koju ovdje redovno imamo, kaže ovaj student.

Zbog bolesti s kojom se Hamdija godinama bori, za njega bi život u privatnom smještaju bio gotovo nezamisliv, te se ne žali što je upravo ovdje toliko godina.

- Kada sam došao ovdje, nije mi bilo ništa neobično jer sam se i ranije družio i spavao u kolektivnim smještajima, jer sam često putovao s folklornom grupom čiji sam član bio. Ovo iskustvo mi je jedno od najvrjednijih jer, kada sam stigao ovdje, imao sam tek 19 godina i mnogo prepreka ispred sebe. Ovdje je to dosta lakše jer je mnogo stanara koji su uvijek tu za tebe. Nikada se ne bih odlučio na privatno stanovanje, jer imam i specifičnu bolest, bolujem od dijabetesa, i potrebno mi je da je neko tu pored mene. Kolege, i svi ostali u domu su upućeni u moje stanje, pravi se specijalna hrana u kantini koju mogu konzumirati, dodaje on.

Jedan od problema s kojima se ovi studenti susreću je hladnoća u sobama tijekom zimskih dana, te mnogi moraju da se snađu tako što nabave dodatne grijalice. Ipak, ovakvo ponašanje uprava Doma ne dozvoljava, te studenti dodatna sredstva za grijanje moraju skrivati. Nedostatak tople vode je jedan od najvećih problema, jer se studenti moraju uklapati u termine kada se ovaj „luksuz" pušta.

- Šest dana u tjednu, osim ponedjeljka, od pola šest do osam sati imamo toplu vodu. Interneta što se tiče, on ne ulazi u cijenu, nego mi potpisujemo ugovor s kompanijom, kaže Hamdija.

Među studentima dugo vremena kruži priča o „najboljim zabavama" koje se dešavaju upravo u studentskim domovima. Koliko je ta priča daleko ili blizu istine, pitali smo studente, koji tvrde da je tih zabava ranije zaista bilo mnogo, ali da je danas situacija drukčija. Zanimljivo je i da studenti, u ovisnosti od toga da li žele „više ili manje mira", biraju posebne paviljone.

- To je regulirano na jedan poseban način, smještajem u različitim paviljonima. Većinom oni koji vole derneke, studiraju malo lakše fakultete i oni su u posebnim paviljonima. U paviljonu u kojem sam ja smješten, nema takvih derneka, jer su tu studenti koji studiraju teže fakultete i traže malo mirniju sredinu, zaključuje Ahmed.

(Razgovarala: Hilma Unkić; foto: Velija Hasanbegović; Radiosarajevo.ba)