Znanstvenici otkrili zašto žene zapravo slikaju seksi selfije. Razlog će vas iznenaditi!

ivan herceg

Možda mislite da žene slikaju seksi selfije kako bi privukle pozornost muškaraca, ali rezultati su zapravo potvrdili da uopće nije stvar u tome. Umjesto toga, istraživanje je pokazalo da žene sebe seksualiziraju u okruženju koje pokazuje veću ekonomsku nejednakost.

Osim samih fotografija, znanstvenici su poručili i tagove koji stoje uz fotografije objavljene na društvenim mrežama, i tražili "sexy", "hot" i slično. Dr. Khadis Blake kaže da su gledali gdje se to u svijetu najčešće događa.

"Najčešći način na koji psiholozi gledaju na žensku opsjednutost izgledom jest činjenica da se nalaze pod patrijarhalnim pritiskom - u društvima koja vredniju njihov izgled više od drugih kvaliteta." Znanstvenici su zaključili da žene češće ulažu vrijeme i trud u objavljivanje seksi selfija online na mjestima gdje je ekonomska nejednakost u porastu, a ne u mjestima gdje muškarci imaju više moći i rodna je nejednakost jako raširena.

Kažu da nejednakosti u plaćama povećava kompetitivnost i tjeskobu u vezi sa statusom u društvu među ljudima u svim slojevima hijerarhije. Žene su osjetljive u vezi s time gdje su na društvenoj ljestvici i žele biti bolje od drugih. 

Dr. Blake kaže: "Nejednakosti u plaćama veliki su faktor u seksi selfijima, dakle oni su pokazatelj penjanja po ekonomskoj ljestvici među ženama, a prate ga ekonomski poticaji u lokalnom okruženju." "Bilo dobro ili loše, u današnjem društvu, ako izgledaš seksi, to može donijeti mnoge dobrobiti, ekonomski, društveno i osobno", dodaje.

Izvor: vecernji.hr