Znanstvenici otkrili zašto je ženama uvijek hladnije u uredima s klimom

klima, posao, ured, kuća, ljeto, klima, zdravlje, načini, sreća, klima uređaj, opasnost, klima, ljetna vrućina, vrućina, klima, klima uređaj, žene, klima uređaj, klima, struja, el.struja, klima uređaj, zdravlje, klima
Temperatura u uredu najčešće se prilagođava muškim kolegama zbog čega se većina žena na radnom mjestu "smrzava".U zgradama diljem svijeta uredska temperatura prilagođava se standardima koje je još 1960. odredila Udruga američkih inženjera za grijanje, rashladne i klima uređaje.

Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.No problem je, piše list Fortune, u tome što je model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati seksističkom.

Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu prije četrdeset godina uzimao se u obzir podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetgodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva.

Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.U obzir treba uzeti i fiziologiju žene i njihov izbor odjeće. Muškarci su najčešće u odijelima.

"Načelno, to je jako dobar standard utemeljen na termodinamici - uravnoteženosti između topline tijela i temperature okoliša", rekao je za Business Insider nizozemski biolog Boris Kingma, iz sveučilišnog medicinskog centra u Maastrichtu koji je ujedno suautor istraživanja.Kingma kaže da istraživanja pokazuju kako je ženama u klimatiziranim prostorima hladnije nego muškarcima.

Nove studije upućuju na to da žene više vole boraviti u toplijem okruženju - oko 25 Celzijevih stupnjeva, a muškarci u nešto hladnijem - oko 22 Celzijeva stupnja.

Studija nudi i rješenje: izmijeniti, odnosno povećati temperaturu na klima uređaju na vrijednost koja odgovara radnicama, od čega će na kraju biti višestruke koristi.

Među ostalim i za tvrtku, jer će joj uštedjeti novce./HMS/