Ženske torbe uzrokuju artritis, bolne zglobove i krivo držanje

torbe, zdravlje
Prosječna ženska torba teži oko tri kilograma, a u njoj se nalazi mobitel, novčanik, make up, bočica s vodom, maramice, kišobran i knjiga. Svakodnevno nošenje takvog tereta uzrokuje zdravstvene probleme većini žena, a nošenje laptopa i poslovnih spisa sve više smeta i muškarcima, otkrilo je britansko istraživanje. Muške poslovne torbe ili aktovke u prosjeku teže oko šest kilograma, i također predstavljaju veliko opterećenje za tijelo.

- Pacijenti se najčešće žale na bol u leđima i vratu, a nošenje teškog tereta vodi i do iskrivljenja kralježnice - izjavio je glasnogovornik Udruženje za kiropraktiku koje je provelo istraživanje, Rishi Loatey. Stručnjaci su promatrali kakav učinak na volontere oba spola predstavlja nošenje torbi težine oko četiri kilograma. Otkrili su da je nošenje teških torbi osobito štetno za žene koje nose visoke potpetice.
Vrat

Pri nošenju torbe, vrat se refleksno odmiče na drugu stranu od tereta. To uzrokuje napetost na strani tijela koja nosi teret. Zbog toga dolazi do upale mišića i živaca na tom dijelu, a može doći i do akutne epizode - spazma koji ograničava pokrete i uzrokuje bol.
Ramena i leđa

Ramena se pod opterećenjem tereta rotiraju unazad i podižu. Zbog toga se umaraju mišići s dna leđa, kao i oni koji podupiru kralježnicu. Posljedica je lskrivljeno držanje, što dugoročno gledano vodi do artritisa. Nošenje tereta na jednoj strani tijela uzrokuje degeneraciju diskova u kralježnici, rupturom mekog tkiva unutar diska i pritiskom na živce. Takva su stanja vrlo bolna, a često se liječe i operacijom.
Ruke

Ruka koja je oslonac torbi statična je i ukočena zbog nekretanja na prirodni način. Kako bi normalno hodali naginjemo se unaprijed i ulažemo veći trud, što može prouzročiti kroničnu bol i upalu živca u ruci.
Kukovi i noge

Dugogodišnje nošenje teških tereta može prouzročiti i artitis, kroničnu upale zglobova. Što je veća težina torbe, veći je pritisak na zgobove u kukovima i nogama te "trošenje" koljena. Ako hodamo s teškom torbom, koraci postaju kraći jer tijelo na taj način kompenzira pritisak.
Olakšajte nošenje

Kako bi spriječili fizičke posljedice, najbolje je teret raspodijeliti u dvije torbe ili nositi ruksak, a torbe s širim naramenicama olakšavaju raspodjelu pritisak na rame. Torbu bi trebalo što je više moguće približiti centru tijela, kako bi njome što manje mahali i uzrokovali naginjanje tijela.

izvor: 24sata.hr