Žene su temeljem zakona građani drugoga reda u 36 zemalja svijeta

Dojenje

Pet godina nakon što je UN-ova konferencija pozvala na ukidanje zakona koji diskriminiraju na temelju spola, novo izvješće objavljeno u petak pokazuje da 36 zemalja u svijetu još uvijek tretira žene kao građane drugog reda.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Equality Now (Jednakost sada), koja je pripremila izvješće za sadašnje zasjedanje UN-a o pravima žena, navodi da zemlje koje su istaknute predstavljaju samo uzorak zemalja koje nisu opozvale diskriminirajuće zakone protiv žena, vezane uz brak, ekonomski i osobni status, te djela nasilja uključujući i silovanje.

Izvješće je objavljeno na marginama dvotjedne konferencije UN-ove Komisije za status žena u New Yorku. Na skupu se razmatra napredak u provedbi ciljeva za postizanje jednakosti žena, usvojen od 189 zemalja na povijesnoj konferenciji u Pekingu 1995. Platforma za djelovanje prihvaćena u Pekingu uključuje obvezu "opoziva svih preostalih zakona koji diskriminiraju na temelju spola".

Taina Bien-Aime, izvršna direktorica udruge Equality Now, izrazila je "duboku zabrinutost zbog jasnog neuspjeha vlada da ispoštuju obvezu koju su preuzele za poništavanje diskriminatornih zakona protiv žena u najskorijem roku, najkasnije do 2005."

Izvješće ističe kako je alarmantno da mnoge zemlje, uključujući Alžir, Izrael, Japan, Mali, Sudan, Tanzaniju i Jemen ne žele ukinuti zakone koji ženama daju drugorazredni status u braku.

Ti zakoni uključuju nejednaka prava u braku i kod razvoda, propisuju skrbništvo muškaraca nad ženama, dozvoljavaju poligamiju i od žena traže poslušnost.

U Singapuru, primjerice, zakon dopušta da muž siluje suprugu ako je starija od 13 godina, a u Iraku zakon traži da žena ima odobrenje supruga za dobivanje putovnice.

U Izraelu, vjerski zakon priječi da žena dobije razvod ako joj muž ne daje suglasnost, dok je u Saudijskoj Arabiji ženama još uvijek zabranjena vožnja, među ostalim brojnim ograničenjima i zabranama.

U izvješću se izražava zabrinutost da su u mnogim zemljama izmjene i dopune diskriminatornih zakona parcijalne, nepotpune ili samo kozmetičke, što je rezultiralo s malo promjena na zakonskom poboljšanju položaja žena.

U tom su kontekstu istaknuti primjeri Sirije, koja je izmijenila zakon o ubojstvu žena zbog "obrane časti" obitelji, ali je propisala kaznu od samo dvije godine zatvora, te Indije gdje su izmijenjeni neki zakoni o bračnom nasilju, ali je silovanje u braku i dalje nekažnjivo.

U izvješću se ističe i negativni primjer američkog zakona o imigraciji i nacionalnosti, koji postavlja različite uvjete za majke i očeve kod traženja državljanstva za njihovu djecu rođenu izvan braka u inozemstvu, te japanski zakon koji samo od žena traži da čekaju šest mjeseci od razvoda prije novog braka.

(hina/hercegovina.info)