Žene koje rano ustaju imaju manji rizik da obole od raka dojke

spavanje san, spavanje, spavanje, navike, mršavljenje, san, riječi, spavanje san, istraživanje, trzaji , san, mišići, spavanje san, trikovi, hladna soba, spavanje san, istraživanje, spavanje san, prehlada, san, liječnici, zdrave navike, bolesti, spavanje san, problemi, položaj spavanja, spavanje san, spavanje s lećama, položaji spavanja, klima, klima uređaj
Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su još jedan čimbenik koji utječe na rizik od razvoja raznih bolesti, među njima i raka dojke.

Vjeruju da žene koje ranije ustaju imaju manji rizik da obole od raka dojke. Istraživači su analizirali DNK 341 žene te došli do otkrića da su žene koje su genetski programirane da se ujutro bude ranije, u manjoj opasnosti da obole od ove opake bolesti, od žena koje se teže dižu ujutro.

Razlog se krije u crikadijskom ritmu, 24-satnom tjelesnom ritmu koji diktira vrijeme spavanja i buđenja te utječe na sve tjelesne funkcije.

"Ovo otkriće je potencjalno vrlo važno jer je spavanje biološka funkcija koja je podložna promjenama, a uvelike utječe na zdravlje pa čak i na razvoj, odnosno prevenciju raka. Kako bismo poboljšali zdravlje trebamo uvesti reda u spavanje", objašnjava dr. Rebecca Richomnd, znanstvenica i jedna od autorica studije.

No, Richmond dodaje kako se 'noćne ptice' ne moraju previše brinuti jer ovo je samo jedan od faktora i puno bitniji su čimbenici popuit genetike, konzumaije alkohola i općenito nezdravog načina života. Kada smo kod spavanja, prije svega je bitno dovoljno i kvalitetno spavati, a tek onda vrijeme u koje liježete i budite se.