Zašto u jesen kosa više opada i kako to spriječiti?

kosa
... opada u ovom godišnjem dobu.

Naša kosa na svjetlost reagira kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja, jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kako je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća

Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6-8 tjedana, ali ako se nastavi i dalje nakon ovog perioda, onda biste se trebali konsultirati sa doktorom, jer možda nije jesen glavni uzročnik ovoj pojavi u vašem slučaju, piše Dnevni avaz.

U pitanju može biti nešto ozbiljnije, poput hormonskog disbalansa, bolesti štitne žlijezde, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, ali i nezaobilazni stres.

Normalno je da dnevno izgubite od 80 do 100 dlaka, iako ih nećete moći prebrojati, možete otprilike zamisliti tu količinu, i tako pratiti promjene.

Upravo zato, kosu biste idućih tjedana trebali više njegovati, a brojne hranjive maske možete napraviti sami kod kuće. Ali, osim raznim tretmanima, vrlo je bitno da kosu jačate i pravilnom ishranom.

Među jesenjim namirnicama koje će nahraniti vašu kosu, ali i kožu su, između ostalog i jabuke, šljive, bundave, krompiri, kruške, šipak i citrusi. Uz njih se preporučuje i hrana bogata željezom i vitaminom B.

Kako biste ojačali vašu kosu možete i sami napraviti hranjivu masku za koju neke žene tvrde da je čudotvorna:

Recept:

U jednu kašiku toplog mlijeka rastopite jednu kašičicu meda ili šećera, a zatim dodati 20 grama svježeg kvasca. Ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta, kako bi došlo do fermentacije.

Dobijenu smjesu stavite načistu i vlažnu kosu, umotajte najlonskom kesom i toplim peškirom.

Ovakve maske zahtijevaju najmanje jedan sat, ali najbolje dva do tri sata da ostanu na kosi. Isperite masku i kosu operite šamponom.

Maska od kvasca koristi se jednom tjedno, u trajanju 10-15 tjedana. Poslije ovog perioda napravite pauzu od tri mjeseca i ponovite tretman po potrebi.