Zašto je toliko pametnih žena glupo kada su u pitanju muškarci

Američki portal za ženska pitanja Galtime nedavno je objavio zanimljiv članak u kojem Deborah Dunn, terapeutkinja specijalizirana za brak i obitelj, daje odgovore na pitanja zbog čega i najpametnije žene ponekad rade glupe stvari kada su u pitanju ljubav i muškarci. U svojoj knjizi "Stupid about Men: 10 Rules for Getting Romance Right" ona objašnjava da su žene ovisne o romantici te da često vjeruju da ljubav zbilja pobjeđuje sve.

Članak koji vam u potpunosti prenosimo donosi 10 odgovora koji će nam pomoći shvatiti koje greške mi radimo u vezi, zbog čega ih radimo i često ponavljamo...

1. Zašto se toliko, inače razumnih žena ponaša iracionalno u svojim odnosima s muškarcima?
- Primijetila sam ovaj zabrinjavajući trend u svojoj praksi. Tu se radi o ovisnosti o romantici. Romantika je kao droga koja ženama pomaže da zaborave ili izbjegavaju teže probleme u njihovom životu, kao što su starenje, financije, stres, problemi s djecom... To je izbjegavanje vrlo slično onom gdje muškarci u istu svrhu koriste seks. S porastom muške ovisnosti o pornografiji i virtualnom seksu, vidjela sam jednak porast u žena samo što su one fokusirane na doživljavanje ultimativnog romantičnog iskustva. Mi svi to donekle želimo, ali to ne bi trebao biti primarni cilj dugoročne veze.

2. Što bi dugotrajne veze trebale pružati?
- Stabilnost, društvo, stvaranje doma i obitelji, ako je to ono što želite. I neki osjećaj sigurnosti i zadovoljstva kad dođete kući.

3. Kakve to veze ima s glupim ponašanjem žena?
- Terminom "glupo ponašanje" ja opisujem iracionalno ponašanje koje baca oprez u vjetar i uzrokuje da žene za partnere biraju osobe koje su neprikladne ili čak opasne. Svi znakovi upozorenja su tu, ali uprkos njima te žene dozvoljavaju da ih romantični osjećaji ponesu. Motivi su krivi - one su u potrazi za nekim tko će im pružiti vezu iz bajke ili, ako su bile jako povrijeđene u prijašnjim vezama, nekog tko će im iscijeliti te rane. Tako se one upuštaju u vezu s nerealnim očekivanjima o tome što bi brak ili dugoročna veza trebala biti. One žele da im ta osoba izliječi rane, a u stvari bi to trebale činiti same ili uz pomoć psihologa/psihijatra.

4. Zašto koristite usporedbe s bajkama, uspoređujući žene s likovima kao što su Pepeljuga i Snjeguljica. I kakve oni veze imaju s nekim od najčešćih pogrešaka koje žene čine?
- To je nešto s čime se svi mi možemo povezati. Svi znamo koja je poanta Pepeljuge. Matovilka je raspustila kosu - što je seksualna metafora - i čeka da je princ izbavi iz tornja. Snjeguljica je metafora za žene koje "prespavaju" život tješeći se lijekovima, hranom ili televizijom, sve dok se ne pojavi pravi muškarac i probudi je. Ona ne ide van pronaći život, ona čeka muškarca da joj da smisao za život. Ili Wendy, koji usvaja izgubljene dječake, misli da im može biti poput majke i odgojiti ih u prikladne partnere. Sve su to metafore koje se zbilja preslikavaju na stvarni život kod mnogih žena.

5. Zbog čega mislite da su žene sklonije povjerovati u mit da ljubav sve pobjeđuje?
- Nas su učili da mislimo kako moć naše ljubavi na neki način može promijeniti čovjeka. I da što smo mi seksipilnije i ljepše, da imamo toliko više moći. Žene često brkaju seksualnu moći s osobnom snagom, brkaju njihovu sposobnost da zavedu i uzbude muškarca s ženskom snagom. I često se dogodi da ona tada ne zna kako ga zadržati jer njegov interes jenjava jednom kad lov završi. Ona je dobila svoju dozu romantičnosti u tom periodu lova, no kad je on ostavi na suhome jer je nestalo seksualnog uzbuđenja, ona je zbunjena i usamljena i ima još manje samopouzdanja nego li prije.

 

 

6. Čini se kao da čak i kada žena zna da netko nije najbolji odabir za nju, ona svejedno ima poteškoća prekinuti s njim.
- Itekako. Žene su brižne i osjećaju se kao zaštitnice. One su po genetskom ustroju programirane da drugima da daju šansu drugima i imaju povjerenja, odnosno barem to većina žena jest. Seksualni interes kod žena povezan je s potrebom vezanja za tu osobu. Za muške to je samo o seksualno iskustvo koje nije vezano s dubljim osjećajima i povezivanjem s tom drugom osobom - sve dok on ne odluče da je to tako. Muškarci su po prirodi poligamni, a žene monogamne. Jednom kad se žena zaljubi u nekoga, ona se veže za tu osobu, želi ostati s njim i teško joj je prekinuti, iako je možda svjesna da nisu dobar par ili da on nije dovoljno dobar za nju.

7. Dakle, prekidanje veze znači ići protiv instinkta?
- Da. A to također znači ona ponovo mora prolaziti kroz taj cijeli proces (upoznavanja novog muškarca), što za nju nije ni približno toliko zabavno kao što je to muškarcima. Ona zbog toga osjeća sve veći presing - jer se za nju to početno upoznavanje svodi na njezinu poželjnost i privlačenje muškaraca, dok se kod muških tu radi o lovu i osvajanju, što je njima zabavno u većini slučajeva.

8. Jesu li neke žene sklonije tome da se zamišljaju u ulozi spasiteljice?
- Neke žene ne shvaćaju da biti potreban nekome i biti voljen nije isto. To je klasična ovisnost o nekome, što je tipično kod najstarije djece, djece koja su vodi brigu o braći i sestrama ili ima emocionalno nestabilne roditelje. Ili, još češće, u mnogim slučajevima to se odnosi na žene koje imaju prerazvijen majčinski instinkt.

9. Mislite li da se žene boje samoće više nego muškaraci?
- Upravo to mislim. Tisućama godina smo financijski ovisile o muškarcima i bile smo programirane da vjerujemo kako je naša vrijednost kao ljudskih bića u izravnoj povezanosti s time da imamo muškarca koji se brine o nama. To još uvijek možemo vidjeti u velikim svjetskim religijama, ali i u medijima. Kad žena nema muškarca uz sebe ona, ali i većina drugih ljudi, to tumači kao znak da ona nije uspjela dokazati svoju vrijednost. Iako bi logično bilo da se takve žene smatraju snažnijima jer im nitko ne treba za dokazivanje osobne vrijednosti.

10. I što bi onda žena koja želi prestati biti glupa u vezi s muškarcima trebala raditi?
- Ona mora ići na dijetu u kojoj je zabranjena "konzumacija" muškaraca. Ona mora prestati ublaživati strah i usamljenost s nekom novom vezom - i pogotovo ne koristiti jednog muškarca kako bi preboljela drugog. To je recept za katastrofu. Problemi u vezi ne javljaju se samo zato što smo s krivom osobom, već se mogu javljati i zato što ne znamo biti s bilo kojim muškarcem. Generalno je prihvaćeno da je potrebno barem godinu dana da se razriješe sve emocije i konflikti nakon prekida ozbiljne veze. Ako se na vrijeme i na pravilan način ne uhvatite u koštac sa svojim osjećajima i ne date si vremena da prebolite prekid - onda ćete probleme samo prenijeti u iduću vezu. Vi trebate ići na "nema muških" dijetu kako biste vratili perspektivu, ponovo podigli samopouzdanje i naučili nešto iz te cijele situacije.

Isto tako vrijeme samoće možete iskoristiti kako biste shvatili zbog čega romantiku i muške koristite kako biste zaboravili ili izbjegli probleme u svom životu (gubitak posla, nedostatak financija, probleme s obitelji/djecom...). Mnogo toga plaši žene i one samo žele nekog o kome bi maštale i tko će učiniti da se ponovo osjećaju kao tinejdžerke i nemaju nikakvu odgovornost. I to je velika pogreška. Najbolja stvar koju možete učiniti je da prihvatite svoju odgovornost, suočite sa svojim problemima i tek onda potražite muškarca s kojim ćete podijeliti svoj život. Mnogo žena vuče "prtljagu" u novu vezu i time uzrokuju puno stresa - ako ih ne riješite ti će se problemi ponovo javiti.


Koja je vaša priča kada ste bile "glupe u vezi muškarca"? Imate li je uopće? Poznajete li žene koje nikako da učine pravu stvar u svom životu?

izvor: zena.hr