Voće koje trebate izbjegavati u kozmetičkim tretmanima

kozmeticki tretman
... kod kuće i uživati u domaćim tretmanima za uljepšavanje.

Naučnici upozoravaju kako treba izbjegavati korištenje limuna.

Brojne žene koriste sok ovog agruma kako bi posvijetlile vrhove kose, ali i hiperpigmentacijske pjegice koje se javljaju po rukama i licu. Nekada korištenje limuna ide i toliko daleko da se u kupaoni koristi kao dio kemijskog pilinga, a sve to iznimno narušava kvalitetu kože i njeno zdravlje.

Limunov sok ima iznimno nizak pH, a njegovo pretjerano korištenje iritira kožu koja postaje sve crvenija te dovodi do ozbiljnog problema zvanog fitofotodermatitis. On se očituje uz bolno crvenilo i pojavu plikova, uz stalni svrbež i osjećaj žarenja na iritiranim dijelovima kože.

Limun u sebi sadrži fotoosjetljive tvari koje reagiraju pri izloženosti suncu, čineći kožu izuzetno osjetljivom na UV zračenja.

To ujedno dovodi do hiperpigmentacije, što je ironično s obzirom na to da se limun koristi kako bi izblijedio hiperpigmentacijske mrlje. Na žalost, ovo nisu jedine loše strane limuna, a posljednja je vezana uz kosu.

Često se limun pomiješa s vodom kako bi se dobio prirodan efekt posvjetljivanja kose i pramenova, ali to nikako nemojte raditi.

Naime, limun slabi kosu te ona lakše puca i postaje beživotna. Stoga za borbu protiv hiperpigmentacije i za najbolje pramenove ipak nemojte koristiti proizvode na bazi limuna iz kućne radinosti, nego radije uložite novac u kvalitetne preparate koji će vam kožu i kosu učiniti zdravom i podatnom.