Smiju li trudnice letjeti?

... neudobnost... sve su nelagode koje trebaju pobijediti, a letenje zrakoplovom se čini kao ugodnija opcija. No, smiju li trudnice letjeti?

Prema najnovijem istraživanju stručnjaka Kraljevskog fakulteta porodništva i ginekologije Sveučilišta u Liverpoolu, trudnice čija je trudnoća uredna i kontrolirana mogu letjeti sve do 37. tjedna. Najozbiljnija opasnost koja vreba trudnice među oblacima je preuranjeni porod, piše ordinacija.hr.

Možete biti mirni ako strahujete od pretraga aerodromskog osiguranja skenerima, jer one ne predstavljaju nikakvu prijetnju vama ili fetusu, a također se ne trebate bojati pada tlaka, mučnine ili tromboze dubinskih vena, pod uvjetom da je vaša trudnoća uredna.

Skeneri koji se koriste u zračnim lukama nisu opasni za zdravlje, tvrde američki znanstvenici u jednoj drugoj studiji. U istraživanju kalifornijskog sveučilišta, objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine, navodi se kako putnik mora proći pedeset puta kroz takav skener da bi primio istu količinu zračenja kao kod snimanja zuba rentgenom.

Žene koje su izložene riziku od preuranjenog poroda (jedan od faktora je da su do sada imale nekoliko trudnoća) ne bi smjele letjeti nakon 32. tjedna, savjetovali su britanski stručnjaci. Jednako tako, ginekolozi trebaju obratiti pozornost na stanja koja bi mogla dovesti do komplikacija u trudnoći i predstavljati problem za letenje, poput teške anemije, nedavnog krvarenja, ozbiljne srčane ili respiratorne bolesti te nedavnog prijeloma kostiju.

"Ako je riječ o urednoj trudnoći, nema razloga ne savjetovati letenje, pogotovo ako ne postoji problem s letenjem u ranoj trudnoći, s obzirom na to da je glavna zamjerka rizik od preuranjenog poroda. Međutim, ako žena ima anamnezu spontanog pobačaja ili ektopijsku trudnoću, bilo bi razumno sugerirati ultrazvuk prije puta", savjetovao je profesor Ian Greer, voditelj studije.