'Silovali su me 460 dana, ali sve sam im oprostila. Sada smo prijatelji na Facebooku!'

ispovijest, silovanje, Facebook
...u okolici Mogadišua uskoro će u Hollywoodu biti snimljen i film, a ona je ovih dana otkrila kako je svojim otmičarima i zlostavljačima sve oprostila.

Štoviše, s jednim komunicira putem Facebooka.

Lindhout je u društvu australskog fotografa Nigela Brennana 2008. u okolici glavnog grada Somalije radila na jednoj priči, no oteli su ih islamski fundamentalisti te su ih zatočene držali ravno 460 dana.

Preživjela je, kaže, jer je u glavi stvorila koncept 'kuće na nebu', u koju bi bježala u najtežim trenucima nemilosrdnog seksualnog zlostavljanja. 'Tamo su bila sva moja sjećanja i čitava moja mašta', ispričala je novinarka.

Opisujući svoja potresna iskustva iz zatočeništva, kazala je da je sve bilo prepuno nasilja. 'Bilo je teško preživjeti svaki dan, pogotovo zato što nisam znala hoće li i kada sve to uopće završiti. Zlostavljali su me gotovo neprekidno.'

No, baš je u najtežim trenucima doživjela, kaže, buđenje. ' Abdulah me zlostavljao, boljelo me, pokušavala sam se obraniti i onda sam doživjela jedno gotovo izvantjelesno iskustvo. Vidjela sam samu sebe odozgo', ispričala je i dodala da je u tom trenutku spoznala kako je jedina stvar koju njezin napadač poznaje nasilje.

'Sasvim je jasno da su moji otmičari proizvod rata i da ih je rat oblikovao. Ta mi je spoznaja pomogla. Oni su ljudska bića s vlastitim potresnim pričama. To nikako ne znači da su nevini, ali činjenica je da su proizvod kulture nasilja', navodi Lindhout u intervjuu za Bangor Daily News.

U svojim je memoarima, kojima je dala naslov 'Kuća na nebu', otkrila kako su njezina i fotografova obitelj angažirali privatnog pregovarača koji je isposlovao otkupninu od 600.000 dolara za njihovo oslobađanje, što nije pošlo za rukom vlastima Kanade i Australije, koje su pregovarale bez uspjeha. Iz zatočeništva su pušteni u studenom 2009. godine, a pregovarač si je uzeo proviziju jednaku otkupnini.

Nekoliko mjeseci nakon oslobađanja, Lindhout je osnovala fondaciju kojom financira visoko obrazovanje žena iz Somalije. Jednog je dana, kako je ispričala, otišla na Facebook te je vidjela da joj je stigla poruka jednog od otmičara koji je pohvalio njezin rad s mladim Somalijkama.

'Činjenica da su svjesni posla kojim se trenutno bavim i da mogu vidjeti da me nisu uspjeli slomiti... To je najbolji osjećaj zadovoljene pravde', zaključila je Amanda Lindhout.

jutarnji.hr