Preskačite doručak i smršajte 10 kilograma!

18.05.2012

Želite li smršavjeti pet do deset kilograma u šest tjedana zaboravite Dukana i Atkinsa. Preskačite doručak, pijte kavu i kupajte se u hladnoj vodi

Preskačite doručak, jedite tri velika obroka dnevno i nalijevajte se kavom. Iako ovo zvuči kao popis stvari koje ne biste trebali raditi ako želite smršaviti, ne brinite. Riječ je o novoj dijeti koja je postala toliko popularna da je nedavno s top liste najprodavanijih priručnika o mršavljenju na iTunesu maknula slavnu Dukan dijetu.

Dijeta pod nazivom ‘Six Weeks To OMG' , britanskog autora i fitness trenera Venice A. Fultona, kombinacija je znanstvenih istraživanja i Fultonovog iskustva u radu sa slavnim klijentima kojima je pomogao u mršavljenju i oblikovanju tijela. Za razliku od većine drugih dijetnih režima, Fulton ne nudi strukturirani plan obroka ili recepte, ali kaže da, prilagodite li njegove savjete vašem životnom stilu, možete izgubiti 5 do 10 kilograma u šest tjedana. Evo, njegovih šest koraka koje prenosi Mail Online.

1. Nemojte jesti doručak
Doručak je najvažniji obrok u danu, zar ne? Krivo! Najstrašniji, ali najvažniji dio mog plana prehrane glasi: prestanite jesti doručak šest tjedana, savjetuje Fulton. Kada idete u krevet uvijek postoji izvjesna količina energije u vašem sustavu - hrana u želucu, neka u krvi, neka pohranjena u vašoj jetri. No, budući da vaš mozak još uvijek radi dok spavate, kada se probudite neće ostati ništa. Rezultat toga su signali koje mozak šalje da smo gladni i mi želimo doručak.

No, ako želite izgubiti rezervne masnoće, ne smijete doručkovati. Nemojte jesti, krećite se i vježbajte kad u organizmu imate malu razinu energije (kad ste se probudili i prije no što ste doručkovali) i vaše će tijelo sagorijevati više masti.

2. Uronite svakog jutra u hladnu kupku
Hladna će kupka svakog jutra potaknuti vaše tijelo da sagorijeva pohranjene masnoće i tako će značajno ubrzati vaše metabolizam sljedećih 12 do 15 sati. Morate se okupati u vodi čija je temperatura između 15 i 20 stupnjeva Celzija i izdržati u vodi više od 15 minuta. Nemojte odmah uskakati nego postepeno, te se nikako nemojte pokušati zagrijati toplim tuširanjem kako se ne biste onesvijestili.

(Upozorenje: Promjene u tjelesnoj temperaturi mogu privremeno utjecati na krvni tlak. Nemojte koristiti hladne kupke ako imate problema sa srcem, krvnim tlakom ili dijabetesom.)

3. Vrijeme je za kavu
Nakon hladne kupke, vrijeme je za šalicu kave. Kava je prirodan napitak koji sagorijeva masnoće, a tajna je u kofeinu. Kada ga konzumirate na prazan želudac, dat će signal vašem tijelu da brže sagorijeva masnoću. Kofein otvara masne stanice čiji se sadržaj ispušta u krvotok odakle masti idu u mišiće i tu funkcioniraju kako tekuće masno gorivo. No, morate kombinirati jutarnju dozu kofeina s tjelesnom aktivnošću. Ako to ne učinite, masnoća će ostati u krvi i s vremenom oštetiti arterije.

Popijte samo jednu malu šalicu kave, bez šećera, umjetnih sladila ili mlijeka koji potiču tijelo na oslobađanje inzulina koji signalizirajući da uskoro stiže hrana zaustavlja sagorijevanje masti.

4. Pokrenite se
Kombinacija kofeina u krvi i tjelesne aktivnosti potaknut će vaše tijelo da sagorijeva više pohranjenih masnoća. Što više mišića koristite, rezultati će biti bolji. Odaberite aktivnost u kojoj uživate i krećite se 30 minuta. Rezultati će biti bolji ako se krećete vani, osobito između 8 i 9 sati, je prirodna svjetlost resetira naš biološki sat i potiče proizvodnju vitamina D.

5. Počnite jesti
Mnoge dijete savjetuju da se jede malo i često, što pojačava metabolizam i pomaže gubitku težine, ali Fulton savjetuje tri obilna obroka dnevno. Tjelesna mast postoji da bismo osigurali energiju kada je ne uzimamo u obliku hrane, pa masti možemo sagorjeti samo ako ostavimo veće pauze između obroka.

Bolje ćete kontrolirati apetit ako jedete tri puta dnevno, bez međuobroka. Najbolji dio dana da počnete jesti je oko ručka, a idealno bi bilo da vaš zadnji obrok u danu bude najmanje dva sata prije spavanja.

6. Kontrolirajte unos ugljikohidrata
Svaki bi obrok trebao imati barem 50 posto proteina. To možda zvuči puno, ali proteini smanjuju apetit i drže ga satima pod kontrolom. Dobar su izbor proteina piletina, puretina, govedina, janjetina, riba, jaja, jogurt, orasi, sjemenke, leća i slanutak.

No, ako želite biti mršavi, morate kontrolirati unos ugljikohidrata: vaš je cilj da ne unosite više od 120 grama ugljikohidrata dnevno. Odaberite nerafinirane ugljikohidrate koji daju osjećaju sitosti i održavaju stalnu razinu šećera u krvi.

Jedite što više povrća (s izuzetkom pečenog graha, cikle, mrkve, pastrnjaka, krumpira i kukuruza, koji se računaju kao izvori ugljikohidrata). Nemojte jesti više od tri komada voća dnevno, jer fruktoza blokira djelovanje leptina, spoja koji našem mozgu signalizira da smo siti. Jedite masnu ribu poput lososa, srdela ili skuše dva puta tjedno.
Pijte vodu i zeleni čaj, uz jutarnju šalicu kave. Izbjegavajte zaslađena i alkoholna pića.

loading...