Pet domaćih recepata za suzbijanje strija

strije

... debljanja ili mršavljenja, a najčešće se pojavljuju za vrijeme trudnoće ili puberteta. Kada se koža rastegne u tako kratkom razdoblju, koža ima problema s proizvodnjom kolagena i elastina, proteina zaslužnih za ljepotu i elastičnost kože i tako nastanu strije, odnosno napukline na koži.

Ne mora nužno značiti da će se pojaviti prilikom naglog debljanja, strije su prirodne i može ih dobiti bilo tko. Ne možemo utjecati na pojavu strija, no možemo smanjiti mogućnost dolaska strija pravilnom brigom o koži, a jedan od najvažnijih aspekata prevencije strija je vanjsko hidratiziranje kože.

Svakodnevno hidratizirajte kožu s prirodnim losionima za tijelo, poput maslinovog i kokosovog ulja jer je koža onda mekša i lakše podnosi rastezanje. Važno je i piti puno vode, stručnjaci upozoravaju da je deset čaša vode dnevno potrebno da bi tijelo bilo hidratizirano, a pokušati izbjegavati kavu, čaj ili sok jer mogu izazvati dehidraciju. U nastavku pogledajte i isprobajte pet domaćih recepata za suzbijanje strija.

Pet domaćih recepata za suzbijanje strija

1. Sok od krumpira

Sok od krumpira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih stanica. Izrežite krumpir srednje veličine na debele kriške. Uzmite jednu od kriški krumpira i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta. Pripazite da tekućina iz krumpira pokriva zahvaćeno područje. Pustite da se sok od krumpira osuši neko vrijeme, a onda ga isperite mlakom vodom.

2. Šećer

Prirodni bijeli šećer je jedan od najboljih prirodnih lijekova da se riješite strija. Pomiješajte žlicu sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmiješajte i primijenite na strije i druga područja kože. Nježno utrljavajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan prije tuširanja. Radite ovo otprilike mjesec dana i gledajte kako vaše strije postaju svjetlije.

3. Aloe Vera gel

Aloe vera je učinkovita u liječenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne tvari koji se mogu koristiti u liječenju manjih opeklina, dok se njezina ljekovita i umirujuća sredstva mogu koristiti za rješavanje strija. Možete izravno utrljati aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isprati mlakom vodom.

4. Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je korištenje limunovog soka. Limunov sok je prirodno kiseo što pomaže liječenju i smanjivanju strija, ozljeda kože, akni i drugih ožiljaka. Nježno utrljajte svježi limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da se limunov sok upije u kožu barem 10 minuta prije ispiranja s toplom vodom. Druga mogućnost je da pomiješate istu količinu soka od krastavca i limunovog soka i nanesete smjesu na strije.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri poboljšavanju mnogih kožnih problema uključujući strije. Umasirajte blago toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži. Ovo će poboljšati cirkulaciju i u velikoj mjeri smanjiti strije. Ostavite ga pola sata da se vitamini A, D i E koji su prisutni u ulju upiju u kožu.