Ovo se može dogoditi ako ne staviš zaštitni faktor na lice

zaštitni faktor
Jesi li znala da je najbolji borac za mladost i održavanje mladolika izgleda upravo zaštitni faktor protiv sunca? Blaženi SPF ima više benefita, no prvenstveno on sprječava uranjeno starenje koje je uzrokovano štetnim sunčevim zrakama. Na mladolikost kože utječu i druge stvari poput pušenja, alkohola, stresa..., no sunce i ultraljubičaste zrake su te koje dovode do najizraženijih bora koje prirodnim starenjem nikada ne bi bile toliko izražene. I najbitnije - povratka nema; jednom kada "ostariš" zbog sunca, stanje ne možeš znatno popraviti.

Najveća je predrasuda vezana uz kožu pocrvenjelu od sunca. Jednom kada pocrvenimo znači da smo kožu doveli do opasne točke slamanja, no to ne znači da štete nema ako nismo pocrvenili.Bez zaštite, koža je ugrožena i stari, iako nije ugrožena do te točke kad nastaje vidljiva fizička reakcija. UV zrake postale su do te mjere jake da su jednako opasne tijekom cijele godine, ne samo ljeti. To znači da bi nam SPF trebao postati "životni suputnik", posebice ako je naša koža osjetljiva i sklona dobivanju bora. UVA i UVB zrake uništavaju kolagen i elastin zaslužne napet i jedar izgled. Oni se samo donekle, ali nikada u cijelosti mogu reaktivirati anti-age proizvodima.

Prvenstveno su UVA zrake te koje su iznimno jake i mogu prodrijeti i kroz oblake i oštetiti nam kožu. Znaš one dane kada je vani oblačno, ali je neopisiva bijela svjetlost? E, to su UVA zrake! One mogu doći do najdubljeg sloja kože i tamo potaknuti prijevremeno starenje, dok su UVB zrake pretežito zaslužne za utjecaj na gorenje slojeve kože i rak kože.

Koliko će trebati tvojoj koži da dođe do "točke bez povratka" ovisi o više faktora, između ostaloga o boji puti, o kojem dobu dana se radi, koje je godišnje doba, lokacija... No može se dogoditi već i u prvih nekoliko minuta izlaganja suncu, što znači da zaštitni faktor treba nanijeti barem pola sata prije izlaganja suncu.

Upravo to nas dovodi do zaključka koji tvrdi da najveća šteta od sunca ne dolazi zbog izlaganja na plaži tijekom ljeta već zbog svakodnevnog "skupljanja" štete tijekom godine. Koža nema regenerativni period, posebice ako ne nosimo zaštitni faktor, što znači da se doista oštećenja slažu na oštećenja i tako s vremenom imamo sve lošiju kožu - naboranu, sivkastu, beživotnu, bez sjaja...

Najbolje teksture, s najmanje težine i osjećaja ljepljivosti od SPF-a na koži imaju fluidi, a sugeriramo da biraš one s minimalnom zaštitom od 30. Sve ispod 30 nema dovoljno dobar učinak zaštite, što znači da je 30 zaista minimum, iako bi bilo bolje koristiti faktor 50. Jednom kada ti korištenje samo jednog dodatnog proizvoda uđe u naviku (a taj "samo jedan" proizvod će značiti dulju mladost i zdravlje kože!), više nećeš moći bez njega.