Ovo je pravi razlog zašto žene idu na operaciju rodnice

zena

... nimalo opsjednute najnovijim beauty trendovima, tvrdi poznati kirurg.

Većina žena odlučuje se naime na labioplastiku - korekciju stidnih usana kako bi smanjile veličinu unutarnjih 'usana' vagine - jer se muče s različitim problemima, od bolova i trganja do ekstremnih psiholoških neugodnosti.

Usne inače štite rodnicu. Unutarnje - labia minora - su tanje, dok su vanjske - labia majora - deblje i imaju više tkiva. Prirodno se razlikuju u veličini i obliku, no neke žene su nezadovoljne i pate zbog svojeg izgleda, iako su, medicinski gledano, potpuno normalne.

Ove operacije su sve učestalije, a sastoje se od smanjivanja unutarnjih usana, kako bi bile više simetrične i manje od vanjskih usana. To se čini tako da se ukloni višak kože - skalpelom ili laserom, te se krajevi zašiju.

Miles Berry, estetski kirurg, smatra da se povećala potražnja za ovim procedurama zbog pojačane svijesti i mogućnosti operacija. Iako mnogi smatraju da žene tek žele dizajnirati svoje rodnice, on napominje da se najčešće odlučuju zbog funkcionalnih razloga ili zato što su traumatizirane činjenicom da im usne vise prenisko.

Neke čak ne žele ući u vezu iz straha što bi im partner mogao reći kad se skinu, dok se druge ne žele presvlačiti u javnosti ili nositi bikini. Ima i žena koje imaju toliko dugačke usne da im je bolno jahanje, bicikliranje ili seks, napominje dr. Berry i dodaje da ima i žena koje su rastrgale usne tijekom seksa, što je užasno bolno.

Kod nekih žena nošenje uske odjeće uzrokuje trenje, dok je Berry imao i slučaj da je žena nosila tampon samo kako bi držala usne unutra, jer su joj virile iz gaćica.

Premda se neke žene rađaju s duljim usnama, kod nekih se one prirodno 'opuste' tijekom života ili pak puknu/produlje se tijekom poroda tj. trudnoće. Kod onih koje se dulje muče, većina ih je primijetila da nešto 'ne valja' s 11-12 godina, tako da se ne može govoriti niti o utjecaju okoline.

Inače, normalnim se smatra kad je unutarnja usna duga oko jednog centimetra i kad joj krajevi prelaze malo ispod donje strane vanjskih usana. Najveća koju je dr. Berry vidio, bila je duga pet centimetara.

No i kod toga što je normalno mišljenja se razilaze, jer, primjerice Japanci smatraju da su dulje unutarnje usne izuzetno privlačne.

Dailymail.co.uk