Ovi problemi čekaju vas kad navršite 50

pedesete
- Posebno to dolazi do izražaja kod žena koje u tom periodu prolaze kroz menopauzu - objašnjava za časopis "Prevention" dr. Ešli Sajmons (Ashley Simmons), kardiologinja iz Kanzasa.

Dobra vijest je da redovna tjelovježba i zdrava prehrana mogu smanjiti rizik za većinu tih stanja ili bolesti, a najvažnije je javiti se ljekaru ukoliko primijetite bilo kakve promjene.

Visok krvni tlak i bolest arterija

Prvih pedeset godina života srce vam kuca kao metronom, ali jednom kad prijeđete u menopauzu, estrogen će vam početi naglo opadati. To kao posljedicu ima smanjivanje nivoa dobrog kolesterola i porast lošeg. Zbog promjene u kolesterolu, nastaju problemi s krvnim pritiskom.

Višak kilograma

Menopauza sa sobom donosi niz promjena u metabolizmu koje utječu na tjelesnu težinu. Žene će se početi debljati u području trbuha. Taj višak kilograma povezan je sa šećernom bolesti i rakom pa je važno voditi računa o debljanju nakon 50. rođendana.

Osteoartroza

Osteoartroza je degenerativna bolest perifernih zglobova. Hrskavica u zglobovima polako se troši i kosti počinju strugati jedne po drugima. Žene češće boluju od osteoartroze, a bolest se u oba spola javlja najčešće u koljenima i kukovima.

Bolest desni

Šansa bolesti desni udvostručuje se nakon što navršite 50 godina. Simptomi su loš zadah, kojeg se je teško riješiti, osjetljive desni, koje znaju krvariti, te bol pri žvakanju.

Ako se ne brinete za probleme s desnima, postoji čak i šansa da ćete izgubiti zube. Dodatni poticaj za odlazak zubaru na vrijeme je istraživanje koje ukazuje kako briga o desnima smanjuje rizik od srčanih bolesti, artroze te drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.