Njega tijekom hladnih mjeseci treba biti intenzivna: Suhi zrak i grijanje isušuju kožu

njega koze
... osjete: ljuštenje, zatezanje, iritacije, svrbež...

Pojava ekcema

Osim ovih znakova, tu je i pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože - ekcema. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suha koža može biti gruba. Suhoća kože najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na vanjskim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji.

Suha koža može se javiti u svim dobnim grupama, u sklopu drugih kožnih bolesti ili izolirano. Nerijetko se kod osoba koje u većem dijelu godine imaju normalnu kožu u zimskim mjesecima opaža pojava suhe kože.

Zbog utjecaja faktora okoliša, ponajprije hladnog vremena i vjetra, suhog zraka kao posljedice centralnog grijanja i učestalog tuširanja vrućom vodom, dolazi do isušivanja kože.

Ovlaživači zraka u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu itekako pomoći.

Vruća voda isušuje kožu. Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se koristiti uvijek toplu vodu. Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki. Za one koji se tuširaju preporučuje se koristiti krem-sapune i sindete koji sadrže ureu, pantenol, glicerin, petrolatum.

Odabir losiona

Vrlo je važno odmah nakon kupanja u poluvlažnu kožu kružno utrljati emolijent. Emolijent je sredstvo koje je mekano i lako se upija u kožu. Nanosi se odmah nakon kupanja (tuširanja) na kožu koja je djelimično suha. Kako bi se postigao najbolji učinak, preporučuje se kožu ne sušiti trljanjem peškirom, već je nježno potapkati.

Preparati koji pomažu hidraciji suhe kože trebali bi sadržavati: glicerin, petrolatum, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. Kod svrbeža kože poželjno je da preparat sadrži polidokanol.