Neugodni mirisi kod žena uzrok su...

Vaginalni vonj posebno je neugodan jer se zbog njega možete osjećati nečisto, čak i kada to nije slučaj. Brojni su mogući uzroci vonja, ali ovo je pet najčešćih.

Bakterijska vaginoza
Bakterijska vaginoza (BV) zvuči zastrašujuće, ali je zapravo vrlo uobičajena stvar. Zapravo, to je najčešći uzrok neugodnog vaginalnog mirisa, sudeći prema tvrdnjama s Mayo Clinica.
Svaka vagina ispunjena je prirodnim bakterijama, a BV je jednostavno bujanje tih bakterija. Većina žena će se barem jednom u životu susresti s BV-om. Uzrok je nepoznat, a pod većim rizikom su one koje imaju nezaštićene spolne odnose i često ispiru vaginu. Ostali simptomi uključuju svrbež, bolnost, iscjedak.
Neki oblici BV-a će se sami povući, ali preporučuje se odlazak kod ginekologa kako bi se spriječile rijetke, ali ozbiljne posljedice. Najčešći tretman je jednostavan, poput propisivanja antibiotika.

Gljivične infekcije
Te su infekcije vrlo uobičajene, ali i vrlo neugodne. Simptomi su slični kao i kod vaginoze, uz dodatak ljepljivog, bijelog iscjetka. Gljivična infekcija ne zahtijeva antibiotike, umjesto toga najvjerojatnije ćete dobiti vaginalete. Možda i neki oralni antigljivični tretman.
Iako neke od vaginaleta možete kupiti bez recepta, ako vam je to prvi susret s gljivičnom infekcijom svakako posjetite ginekologa te ako tretmanom ne riješite simptome ili imate više od četiri infekcije godišnje.

Spolno prenosive bolesti
Neke spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati neugodan miris, a najčešći su klamidija i gonoreja. Obje bolesti su uobičajene i lako se liječe, ali ako ih se zanemari, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nažalost, obje su također često nedijagnosticirane jer mogu, ali i ne moraju imati simptome.
Najčešći simptomi su bolno mokrenje, smrdljivi iscjedak, općenito je prisutan neugodan miris. Ako imate neki od tih simptoma obavezno posjetite liječnika, a rizik izbjegnite apstinencijom ili korištenjem zaštite tijekom seksa.

Upalna bolest zdjelice
Upalna bolest zdjelice nastaje kada bakterije (najčešće spolno prenosive) putuju kroz rodnicu u maternicu. To je često rezultat nedijagnosticirane spolno prenosive bolesti, kao što je klamidija. Obično se nedijagnosticira dok se ne osjete kronični bolovi ili zbog nemogućnosti začeća, jer često nema simptoma. Ako su prisutni, mogu uključivati bolove u zdjelici, neugodan miris, pojačan iscjedak, groznicu, umor, bolan spolni odnos ili bolno mokrenje.
Često se liječi antibioticima, iako može ostaviti oštetećeno tkivo s trajnim posljedicama. One mogu uključivati kroničnu bol, neplodnost ili izvanmaterične trudnoće.

Loša higijena
Moguće je da je uzrok vaginalnog vonja u lošoj higijeni. Dolje imamo dosta komplicirane dijelove i briga o njima nije uvijek jednostavna. Pobrinite se da sve dijelove održavate čistima i svježima.
Prije svega, temeljito se perite svaki dan. Žene imaju masnoće i žlijezde znojnice u vaginalnoj zoni, koje mogu uzrokovati mirise. Koristite blage sapune bez mirisa, jer sve ostalo može iritirati osjetljivo područje i izazvati još više nevolja. Dobro se obrišite potezima do naprijed prema nazad nakon korištenja WC-a i svaki dan mijenjajte donje ublje, čak i ako se ne stignete tuširati.
Postoji puno proizvoda koji vam obećavaju da ćete se riješiti mirisa, ali radije ih izbjegavajte. Vaginalni tuševi, sprejevi, kreme, maramice - sve nude navodnu izuzetnu čistoću, ali zapravo izazivaju još više problema. Vaginalni tuševi uklanjaju neke od korisnih bakterija, a mirisni proizvodi uzrokuju iritacije.

net.hr