Nepisana pravila prijateljstva koja bi svi trebali znati

prijateljice, priznanje, prijateljice, pravila, Iva Međugorac, prijateljstvo, prekid vatre , različiti tipovi, laži, prijateljice, izgovoriti, za žene i muškarce, prijateljstvo, S prijateljicama, prijateljice, prijateljica s povlasticama, prijateljice, izbaciti, loš prijatelj , znakovi, prijateljstvo, teška kriza , prijateljice, prijateljstvo, iskrenost, stvari, prijateljice, situacije
Mi žene jako smo dobro upoznate s nepisanim pravilima i uglavnom ih se pridržavamo, no, ono što nas najviše smeta je što se neke naše bliske, ili ne bliske osobe ponašaju kao da tih pravila nema. Samo zato što pravila službeno nisu napisana, ne znači da ih možemo samo tako kršiti, piše zena.hr.

Evo nekoliko primjera:

Prijateljičina meta

Biste li flertovali s prijateljičinim dečkom i neizravno mu se nabacivali jer nigdje ne piše da ne smijete? Naravno da ne biste, no kao što to uvijek biva, ima i onih žena koje bi. To nas jako smeta jer se iste predstavljaju kao prijateljice i doslovce se prave kao da ništa loše nisu uradile. Vrlo je teško razaznati da li ista, pa nazovimo ju zasad "prijateljica" jako dobro glumi, ili zaista nema taj filter u glavi gdje može razaznati da nabacivanje i flertovanje s vašim muškarcem nije dozvoljeno ukoliko vas smatra prijateljicom? Iako ste joj prvi put oprostili, njeno ponašanje prelazi iz goreg u gore i iako za neko tuđe oko uopće ne izgleda opasno, vama je sve sasvim jasno. Pitate se kako joj reći a da vi sami ne ispadnete zavidna i ljubomorna osoba koja sumnja u svoju prijateljicu? Ne dajte se smesti. Dotična najvjerojatnije zna što radi jer, realno gledano, ona dobro zna da se sa zauzetim muškarcima ne flerta, osobito ako je muškarac dečko od prijateljice.

Isto vrijedi i za muškarca kojeg vaša prijateljica jako simpatizira. Jasno je da mu se vi nećete nabacivati, već pokušati pomoći u cijeloj situaciji kako bi se njih dvoje zbližili, no postoje žene koje namjerno pokušavaju zavesti muškarca svoje prijateljice iz nekih svojih razloga koji su najčešće ljubomora, zavist, nesigurnost, podizanje vlastitog ega, i ostale loše karakteristike. Zato nemojte biti sumnjičavi i stajati sa strane, već joj otvoreno recite, u četiri oka. Ako se nastavi ponašati kao do sad, recite joj na glas pred svima da takvo ponašanje nećete tolerirati i da takvo ponašanje nije dopušteno, iako se ne krši nikakav zakon. Budite sigurni da će ostali biti na vašoj strani, pogotovo ako se istodobno tako ponaša i s ostalim muškarcima vašim prijateljica. Malo njih će šutjeti.

Odjeća se vraća u istom stanju

Prošla su vremena kada smo još u srednjoškolskim danima razmjenjivali robu i cipele s prijateljicama. Danas to rijetko radimo i prije ćemo si sami priuštiti takav, ili sličan komad odjeće ili obuće nego posuditi od dotične, no to nju ne sprječava da posuđuje od nas. Ovisno o osobi, svatko će odlučiti hoće li posuditi ili neće. A ako se neka stvar posudi pravila su dobro poznata - pod prvo i osnovno je to da predmet dobijemo natrag u stanju kakvom smo ga i posudili. Čisto i uredno, bez mrlja, mucica, blata na cipelama i svakako bilo kakvih neugodnih mirisa.

Drugo, isto jako važno nepisano pravilo kod posuđivanja odjeće i obuće je da se posuđeno vrati na vrijeme. Sigurni smo da ste barem jednom u životu posudili nešto što i dan danas niste dobili natrag. Danas vam to i ne igra veliku ulogu jer ste pomalo i zaboravili i zamijenili ormar drugim, još boljim, krpicama, no ono što vas zapravo živcira, (ili je barem u to vrijeme) je neodgovornost osobe kojoj ste posudili nešto vaše. Pusta obećanja da će vratiti na zadani dan padaju u vodu i vi ostajete bez svoje majice ili prelijepih novih cipela. Ne dopustite da vam se to i danas događa. Bez obzira kome posuđujete nešto što je vaše, recite jasno i glasno kad to isto želite natrag.

Nadalje, ono što posudite očekujete da bude vraćeno u istoj veličini i stanju kao i kad je posuđeno, što znači da ne želite da vam kolegica s posla, koja nosi broj veći nego vi, razvuče vestu jer nije od prve mogla stati u nju. Ili ako vaša suknja ima cvjetni uzorak koji se vašoj prijateljici, kolegici ili osobi kojoj posuđujete nije svidio, ona ga nema pravo išiti ili odrezati, isto tako i zašiti ili obojati. To vrijedi i za cipele. Ukoliko već i odlučite posuditi cipele, svakako ih ne želite razgažene, ogrebane ili potrgane.

I ono zadnje što biste svakako trebali imati na umu je skupina odjeće i obuće, odnosno lista stvari koje nikako ne biste trebali posuđivati. U to spada donje rublje, najlonke, čarape i više-manje ostale osobne stvari.

Pitati!

Ovo pravilo uglavnom vrijedi za uže kućanstvo - sestre ili majke, svekrve i šogorice. To što živite zajedno ne znači i da zajednički dijelite baš sve, i imate se potpuno pravo naljutiti i pobuniti ako si je netko od njih uzeo za pravo bez pitanja posuditi nešto vaše Prije posuđivanja se uvijek treba upitati osobu čiji je predmet.

Iskrenost prije svega

Dogovor je da vas dvije zajedno izađete kao nekada, i kada vas je došla pokupiti, prijateljica od vas zatraži nove cipele... Zašto ne, ipak je prijateljica. Kada ste došli u klub, ili na kavu s ostalim prijateljicama, sve ostale pohvalile su vaše cipele na dotičnoj prijateljici koja je bez pola muke izjavila kako su njezine. Niste ništa komentirali ali vas je ipak njena laž uzrujala. Naime, svi znamo kako nije lijepo lagati, a na kompliment jednostavna zahvala bila bi sasvim dovoljna. Složit ćemo se da ovo i nije sada toliko važno ukoliko ih dobijete natrag uredne i na vrijeme, no drugi put kada ista pokuša posuditi nešto od vas napomenite joj da vam se zadnji put njena laž nije svidjela.

I ovakva situacija je samo vrh sante leda. Laganje bilo kakve vrste je veliki "NE" u prijateljstvima. dajte prijateljici znanja da nećte trpjeti njena muljanja i izmotavanja, pa čak i ako se radi o potpuno nevažnim stvarima!

Čistoća i urednost

Svi imamo svoje dane kada smo lijeni, imamo menstruaciju, ili nam se ne da oprati kosu. No u te dane zaista bismo trebali ostati kod kuće. Osnovna osobna higijena trebala bi biti na prvom mjestu ukoliko smo u blizini drugih osoba. Jasno je kao dan da vam nitko neće prigovoriti zbog neoprane kose, ili činjenice da niste skinuli jučerašnju šminku (za netuširanje biste kritiku mogli i trebali dobiti). Takve stvari su jednostavno nepisana pravila zbog kojih biste mogli dobiti kritiku od osoba koje su nam zaista bliske (dečko, suprug, majka, najbolja prijateljica). Ne govorimo sada o tome kako apsolutno nikad ne smijete doći na posao ne oprane kose, no ako vam se to često događa nemojte se čuditi ako dođete na loš glas. Osim toga i sami znate kako je to kada ujutro preuzimate dopise od šefice koja nije oprala zube i puše u vas narednih 15 minuta dok vi želite umrijeti od muke u sobi. Imajte uvijek poštovanja prema sebi, i prema drugima te se u društvu krećite čisti i bez neugodnih mirisa.

Loš glas

Mislim da smo svi upoznati s tim kako zovemo osobu koja spava s jako puno muškaraca... Naime, nema zakona o tome s koliko muškaraca smijete ili ne smijete spavati, ali kao što se i za druge stvari kaže - "što je previše ni s maslon/kruhom nije dobro". Bez obzira volite li često mijenjati partnere ili ne, broj osoba s kojima ste spavali svakako zadržite za sebe.