Nakon ovoga više nikad nećeš spavati s grudnjakom

grudnjak

Nekima je grudnjak poput sprave za mučenje, nekima nužno zlo, a neke žene su bez njega kao gole. Društvene norme nam nalažu da ga ipak u većini situacija nosimo, a izaberemo li model koji nam odgovara iz tog skrivenog odjevnog predmeta možemo izvući mnogo koristi - naše grudi s njime mogu izgledati veće, čvršće, ljepše, što je pak injekcija samopouzdanja za nas. A ne treba niti spominjati kako krasni čipkasti cicnjak može djelovati na muški rod. Zbog svega toga, a i zbog navike te osjećaja sigurnosti koji im pruža, velik broj žena voli grudnjak nositi i noću dok spavaju. Jedna tako korisna stvar ne može našteitit ni ako se nosi 24 sata dnevno, dapače.

Ali ipak ne! Ovo su razlozi zašto ne bismo smjele spavati u grudnjaku:

1. Otežana cirkulacija 

Tvoja koža stvarno treba dobar protok krvi, posebno u stanju mirovanja u kakvom je tijelo dok spavamo. Jer, ma koliko udoban bio grudnjak ipak donekle stišće dojke, da ne govorimo o tome da koža ne diše slobodno. Ovo se posebno odnosi na sportske grudnjake koji doista pritišću prsne mišiće. Neprestanim nošenjem, a posebno spavanjem u ovakvoj vrsti grudnjaka u isto vrijeme se smanjuje čak i cirkulacija u rukama. Također, uski grudnjaci mogu ozlijediti tkivo dojke. Priznajemo, ove činjenice nam nisu baš simpatične...

2. Iritacija kože 

Činjenica je da ako nekoliko dana zaredom spavaš u grudnjaku ovo možda nećeš osjetiti. No, koža može biti toliko iziritirana grudnjakom da se to u tijelu manifestira kao jaka bol. Ako grudnjaci sadrže još i kukice, uske trake, čipkane dijelove, sve to je savršena "podloga" za bol. Koža će se sasvim sigurno iziritirati na mjestima gdje je dodir najjači, a taj osjećaj je još pojačan ako grudnjak ima podebljane umetke.

3. Uznemirenost

Možda ovo do sad nisi primijetila odnosno povezala, ali u grudnjaku često zaspemo ne iz uvjerenja da je to dobro za naše grudi već i onih večeri kad smo posebno umorne i padnemo  u krevet bez mnogo priprema ili pak nakon burne noći i koje čaše alkohola. No, unatoč tom umoru, vjerojatno nećemo spavati mirno. Naime, zbog stezanja u području prsa doista je teško leći na leđa i mirno spavati. Veća je vjerojatnost da ćemo se cijelo vrijeme u snu okretati.

4. Hiperpigmentacija  

Kada nosiš grudnjak i noću, zbog stalnog pritiska na određenom dijelu tijela, leđa ili prsa koža nije u potpunosti opuštena. Dakle, ako je grudnjak jako stisnut na leđima, mogla bi primijetiti tamne mrlje na koži. Iako izgledaju kao modrice, to je hiperpigmentacija. Dakle, vjerojatno ne želiš dobiti mrlje na koži samo zbog nepromišljenog ponašanja... glede grudnjaka!

5. Gljivice ispod dojki 

Gljivice se razvijaju na vlažnim i toplim mjestima, a to je često u grudnjaku, zar ne? Posebno u području ispod dojki, znaš ono nezgodno mjesto gdje nam se ljeti znaju stvoriti i kapljice znoja? E, pa to gljivice obožavaju. U opasnosti smo također više ljeti. Zato neka se kože zrači i suši barem noću. Spavanjem bez grudnjaka koža je manje podložna zadržavanju nečistoća oko grudi, pa samim time je smanjena i mogućnost za pojavu kožnih gljivica.

Izvor: 24sata.hr