Možete li i kako spriječiti da vam grudi vise?

Otkrivamo vam pet mitova o tome zašto se grudi objese.

Grudi se opuštaju s godinama: Točno

To se događa zbog istezanja vezivnog tkiva grudi. Kao i sva druga tkiva u organizmu i ova se sastoje od kolagena i elastina koji se razlažu kako starite. Osim toga, kada žena prolazi kroz menopauzu, gusto žljezdano tkivo zamjenjuje se mastima koje utječu na opuštanje grudi.

Grudnjak može spriječiti opuštanje: Netočno

Grudnjak podupire grudi dajući im željeni oblik i izgled, ali on ne može spriječiti njihovo opuštanje na koje utječu starenje i gravitacija. Štoviše, određena istraživanja pokazuju da nošenje grudnjaka potiče opuštanje grudi jer slabi vezivnog tkiva. Jedini izuzetak: sportski grudnjak. Trčanje ili druge vrste intenzivnih aerobnih vježbi uzrokuju poskakivanje grudi što tijekom vremena utječe na razgradnju vezivnog tkiva. Dakle, tijekom vježbanja nosite sportski grudnjak.

Prave vrste vježbi mogu spriječiti opuštanje grudi: Netočno

Svi trbušnjaci ovog svijeta ne mogu zaustaviti ni spriječiti opuštanje grudi, jer se one sastoje od masti, a ne mišića pa, tehnički, tu se nema šta učvrstiti ili zategnuti. Međutim, vježbe za grudni koš mogu pomoći u poboljšanju izgleda područja oko grudi jačanjem okolnih ligamenta usljed čega grudi mogu izgledati 'mlađe'.

Dojenje može uzrokovati opuštanje: Netočno

Istraživanja pokazuju da dojenje ne utječe na opuštanje grudi. Pravi krivac je trudnoća. Debljanje tijekom trudnoće može utjecati na širenje ligamenata što kasnije dovodi do opuštanja, piše portal minimagazin.info.

Pušenje i sunčanje utječu na izgled vaših grudi: Točno

Istraživanja pokazuju da pušenje utječe na opuštanje grudi. Isto važi za bilo koje loše navike koje utiječu na razlaganje kolagena - nezdrava prehrana i često izlaganje štetnoj sunčevoj svjetlosti bez korištenja zaštite.