Mirta Šurjak: 'Moj kapital nije u nogama i grudima, već u glavi!'

mirta šurjak, mirta šurjak, Hajduk
 I naravno, već prvi dan dočekala nas snježna mećava, kažu najveća u dva desetljeća, a ja bez čizama za snijeg. Odmah su me prozvali "Melanija", a potom i prvom štiklom Manhattana, uz smijeh prepričava sportska novinarka HTV-a Mirta Šurjak svoje dojmove s nedavnog šestodnevnog američkog putovanja. Bio joj je to prvi posjet SAD-u, ali, kaže, ne i zadnji. Povod putovanju bio je zapravo poluslužbeni jer Mirta je bila počasna gošća na Biloj noći koju je u New Yorku povodom 106. rođendana Hajduka organiziralo Društvo prijatelja tog splitskog kluba. Hajdukovu delegaciju činili su predsjednik kluba Ivan Kos, savjetnik sportskog direktora Saša Bjelanović, dvije nogometne legende, Zlatko Vujović i Ivica Šurjak, te Mirta koja je poznata kao vatrena obožavateljica "bilih", ali i predsjednica Ženskog nogometnog kluba Marjan..

Engleski akcent

- Iznimno sam počašćena što su i mene pozvali među goste. Bilo nam je stvarno prekrasno, a naši domaćini držali su nas kao malo vode na dlanu. Najviše me ganula ta njihova ljubav prema klubu i prema Hrvatskoj. Cijeli život tamo teško rade da bi se jednog dana vratili kući i s toliko, stvarno iskrenih emocija pričaju o Dalmaciji. Bilo nam je stvarno prelijepo, a na samoj Biloj noći jedna prekrasna atmosfera. Do 4 sata ujutro nismo stali plesati i pjevati, bila je baš prava fešta - puna je dojmova 33-godišnja Mirta Šurjak. A već samo dolazak u Ameriku delegaciji je počeo uz smijeh. Kada su stigli na imigracijsku kontrolu, Vujović je rekao Mirti da ona razgovara sa službenicima jer ipak najbolje vlada engleskim.

- Kako pričam engleski s britanskim akcentom, čini mi se, da me nisu baš razumjeli što pričam. I počnem ja policajcu objašnjavati i objašnjavati, ispričam mu sve i o Hajduku. Na kraju nas je samo otpravio rukom "go, go, go...", nije mi čak uzeo ni otiske desne ruke, što obično čine. Zlatko mi je samo rekao, ma vidio je on da nećeš prestati pričati do sutra u podne, zato nas je odmah pustio - smije se na svoj račun Mirta.
Split, 210217. Mirta Surjak, novinarka HRT-a. Foto: Ante Cizmic / CROPIX

ŽNK Marjan

I ostatak puta prošao im je uz smijeh, no šest dana za grad veliki poput New Yorka stvarno nije puno. Ipak, uspjeli su ga i uz snijeg upoznati pa je sljedeća destinacija koju Mirta planira posjetiti Los Angeles, što će učiniti krajem godine. Do tada ima još puno planova, ali druge vrste. Kada se prije mjesec dana doznalo da HTV-ova sportska novinarka planira na proljeće upisati školu za trenere, ta vijest odjeknula je širom regije. Nije ni čudno jer atraktivna plavuša uvijek je izazivala pozornost medija.

- Predavanja počinju 15. svibnja, a riječ je o Uefinoj licenci C koja je za rad s mlađim kategorijama. Riječ je o četiri vikenda predavanja i dva tjedna prakse u nekom nogometnom klubu. I tu sam spremna na sve, da netko ne misli kako neću dolaziti u trenirci ili nenašminkana. Nosit ću i ručnike, vodu, slušati. Voljela bih praksu odraditi u Hajduku, jer tamo ipak imaju najbolje trenere, i u svom ŽNK Marjan, na čije sam čelo stigla kako bih popularizirala ženski nogomet. Ipak, to ne znači da ću se baviti trenerskim poslom, kao što su to neki mediji objavili. Tečaj ću proći zbog svog profesionalnog usavršavanja, kako bih bolje usvojila nogometnu terminologiju, naučila neke stvari o nogometu koje nemam gdje drugdje.

Sve što sam do sada naučila, naučila sam uglavnom sama, iz literature, na internetu, pa sada želim dobiti certifikat, potvrdu da i službeno nešto znam o nogometu. Ne želim više slušati primjedbe "ona nema pojma o balunu", radim to zbog svog novinarskog posla i ne, nemam trenerskih ambicija - ističe Mirta. No, objave o njezinoj "novoj karijeri" nisu je ni najmanje uzrujale. Zapravo baš, suprotno - dobro su je nasmijale, poput naslova iz regije "Mirta hoće trenirati Hajduk, svi bi je igrači gledali u oči", aludirajući na njezino atraktivno poprsje zbog kojeg je uvijek privlačila pažnju. No, davno se naviknula na to, baš kao i što je oguglala na zločeste ili šovinističke opaske, zbog kojih je prestala čitati komentare tekstova objavljenih na internetu.

Inače, odmalena je fascinirana nogometom. Prva riječ koju je izgovorila kći poznate HTV-ove novinarke Nade Šurjak bio je balun ili, točnije, u njezinu izgovoru tada "bajun".

S balunom oduvijek

- Znala sam kao mala s dečkima zaigrati nogomet i često mi je bilo žao što nisam dečko. Oduvijek sam obožavala taj sport, a i doma su svi bili "zagriženi" navijači. Najviše u mojoj obitelji bio je mamin tata, moj pokojni djed Mate Sunara. Ja se toga ne sjećam, ali mama mi je ispričala kako je plakao kad bi Hajduk gubio, a čak je kao mlad odbio posao u Šibeniku jer su tamo dinamovci - govori Mirta. Ona je, pak, odmalena govorila kako će raditi posao koji upravo danas radi.

Sa sedam, osam godina, što se dobro sjeća Edo Pezzi, kolega njezine mame, govorila mu je "barba Edo, ja ću biti sportski novinar". Pa kada ju je urednik Sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević pozvao da se pridruži redakciji, znala je, kaže, da je to posao za nju. Prije toga novinarski zanat je kovala i u vijestima u "Dobro jutro, Hrvatska", bila u zabavnom i informativnom programu.

Kada je napokon stigla u sportski program, bila je svjesna kako je nogomet i dalje muški bastion.

Pozivi s RAI-ja

- No, bilo mi je drago što mi je prilika uopće pružena, što sam na terenu i razbijam predrasude da je nogomet rezerviran samo i isključivo za muškarce. Nije bilo lako probijati taj led. Prvu priliku sam dobila kada je 2010. Hajduk igrao Europsku ligu i tada sam prvi put stala na teren. Bilo je zaista svakakvih komentara. Nije to bilo ugodno slušati, ali mislim da su se polako počele rušiti predrasude, a i treneri su isto počeli prihvaćati žene kao sastavni dio nogometa. Sada je već puno lakše - ističe. Atraktivan izgled s jedne strane joj je pomogao jer je on definitivno dodatna vrijednost ako se nalazite ispred kamera, ali misli da joj je on i domogao.

- Vlada puno predrasuda. No, ja sam sto puta naglasila da moj kapital nisu moje noge, moje grudi ni moje tijelo jer onda bih očigledno bila top model da sam mogla to biti. Moja vrijednost je u nečemu sasvim drugom, obrazovanju, intelektu i radu na samoj sebi - naglašava Mirta. No, zbog atraktivnog izgleda, koji se idealno uklapa u talijanski televizijski biznis, ali i odličnog znanja talijanskog Šurjak su dva puta zvali na RAI Sport. Prvi put je to bilo 2012. kada je Hajduk igrao play-off Euro lige protiv milanskog Intera, drugi put kada je na Poljud 2015. stigla reprezentacija Italije. No, zbog kćerkice, danas petogodišnje Chiare koju je dobila u vezi s Giovannijem Rossom, bivšim nogometašem, takav transfer činio joj se malo prekompliciran. Sada je čeka Europsko prvenstvo u dizanju utega koje će se u travnju održati u Splitu, što će Šurjak raditi u tandemu sa Stjepanom Balogom.

U potrazi

Što se tiče njezina privatnog života, gotovo je u to teško povjerovati, ali Mirta je slobodna.

- Nisam u vezi. Iskreno, teže sada nalazim partnera nego kada sam imala 20 godina i bila potpuno anonimna. Imam stvarno problem s tim. Ne znam boje li me se, ali stvarno se već počinjem osjećati kao s drugog planeta. Mislim da je ženama koje su poznata lica, uspješne, atraktivne puno teže naći partnera nego nekoj prosječnoj curi. Uz to, vaš se partner mora nositi sa svakakvim komentarima i lažima koji prate sve javne osobe. Često sam znala zaplakati, više nego neka anonimna djevojka. Svatko o vama ima neki svoj komentar, bila s ovim, bila s onim, iako vas uopće ne poznaju i ako ta osoba nije dovoljno samosvjesna, jaka, ne može se nositi s tim. Mene danas ti komentari više uopće ne diraju. Inače, donedavno mi je bio drag jedan dečko koji je bio sasvim običan, normalan, nije imao nikakve veze ni s estradom ni nogometom. Ali nije išlo. Mislim da nije vjerovao da mi je drag. No, vjerujem da će život donijeti nekoga, koga, ne znam, vidjet ćemo. Sve su karte otvorene. I ne, ne mora biti nogometaš - uz smijeh je zaključila Mirta Šurjak.

Jutarnji list