Mineralna kozmetika – sve što trebate znati

Mineralni puder , Mineralna kozmetika
Minerali su se koristili još od davnina u svrhu uljepšavanja i bojenja lica. Današnja mineralna kozmetika vrhunac je prirodnih sastojaka u njezi te uljepšavanju kože, a mi vam donosimo sve što o njoj trebate znati.
Mineralni puder nije limitiran samo na prirodnu kozmetiku već se minerali mogu koristiti i u komercijalnim kozmetičkim proizvodima u svrhu matiranja, zaštite ili kao dodatak boje pojedinim proizvodima. Sačinjavaju ga veoma male čestice koje mogu promijeniti boju lica, a puder može biti u kamenu, prahu ("loose powder") ili pak u tekućem stanju.

Uz mineralni puder, također postoje mnoge prirodne BB, tonirane i CC kreme koje koriste prirodne pigmente i minerale kako bi se prilagodile boji vašeg tena. Osim toga, minerali daju boje sjenilima za oči ili ruževima pa možemo reći da je mineralna kozmetika već dulje vrijeme u intenzivnom porastu.

Mineralna kozmetika - sve što trebate znati

Kao što smo već naveli. svi proizvodi mineralne kozmetike u sebi sadrže velik broj minerala koji se kombiniraju kako bi se ostvarila određena nijansa proizvoda. U kozmetici se stoga nalaze veoma usitnjeni oksidi željeza i cinka, mica čestice, titanijev dioksid, a ponekad i talk (talc).
Mineralna kozmetika također je popularna jer ne izaziva negativne reakcije poput iritacija ili alergija na koži, zahvaljujući tome što minerali većinom ne trebaju konzervanse kako bi stajali u proizvodu što dulje. Uz to, minerali nemaju odviše neugodan miris te im nije potrebno dodavati mirise (fragrance) kako bi bili privlačni kupcima.
Mineralna kozmetika većinom je u krutom stanju ili prahu, poput pudera, rumenila, sjenila, highlighter proizvoda i pigmenata za izradu kozmetike. Ukoliko kupujete proizvod u tekućem stanju ili kremaste teksture, provjerite deklaraciju i popis sastojaka kako biste izbjegli eventualne štetne sastojke koji se mogu potkrasti.

Dobrobiti mineralne kozmetike

Ne začepljuje pore i ne uzrokuje akne - upravo jer ne sadrži mnoštvo sastojaka iz komercijalnih proizvoda koji mogu začepiti pore i nataložiti se u koži.
Potpuno prirodni sastojci - za sve koji su se okrenuli prirodnoj i organskoj kozmetici, većina mineralne kozmetike sadrži organske sastojke s kojima ćete biti sigurni.
Zasigurno je bolji izbor za osjetljivu kožu - zbog manjka iritirajućih sastojaka, mineralna kozmetika odlična je za osjetljivu i reaktivnu kožu sklonu nepravilnostima.
Pruža UV zaštitu od sunca - česti sastojci mineralne kozmetike su cinkov oksid i titanijev dioksid, a oba sastojka koriste se i u komercijalnim proizvodima za fizičku zaštitu od sunca.
Prozračan osjećaj na koži - mineralna kozmetika pruža izuzetno lagan osjećaj na koži da je gotovo i ne osjetite.
Najbolji mineralni puderi - kako ih odabrati

Nažalost, jedna od mana mineralne kozmetike jest da potpuno prirodni minerali nemaju bezbroj nijansi, stoga bi vam mogli predstavljati problem pri kupovini odgovarajućeg pudera. Uobičajeno je pravilo da je veći izbor nijansi i tekstura moguće pronaći kod skupljih brandova kozmetike.

Osim nijanse, važno je obratiti pozornost na teksturu proizvoda i je li on u tekućem ili krutom stanju. Poput proizvoda komercijalne kozmetike, tekući puder bolje će prianjati na kožu od pudera u kamenu i pružiti bolje prekrivanje. Ipak, ako vam treba lagano prekrivanje i matirajući efekt za mješovitu do masnu kožu, puder u kamenu ili prahu idealna je opcija.

Kod odabira pudera najbolje je slušati vlastitu kožu te izabrati proizvod sukladno njenim potrebama. Ukoliko niste sigurni kakva je vaša koža, izbjegavajte sve prijašnje pogreške i većinom tražite teksturu suprotnu od tipa vaše kože. Primjerice, za suhu kožu je bolji odabir tekući puder ili kremasti proizvod jer će odlično stajati na koži bez isticanja suhih dijelova. Za masnu kožu je upravo obrnuto, najbolji izbor je suhi proizvod koji će smanjiti masnoću lica.

U prodavaonicama biste većinom uvijek mogli pitati i osoblje za pomoć, posebice u drogerijama poput Müller, DM ili Douglas prodavaonica. Također, ako niste sigurni na prvi pogled, zatražite tester proizvoda, ponesite ga kući te isprobajte na licu ako ste prilikom kupovine imali makeup na licu.

Mineralne pudere danas možete pronaći u gotovo svim prodavaonicama dekorativne kozmetike, a preporučujemo vam da se držite odjela s prirodnom kozmetikom jer je ondje kvaliteta mineralne kozmetike najveća.