Mame, pazite što jedete: prejedanje tijekom dojenja može utjecati na zdravlje bebe

dojenje, beba, spavanje, istraživanje, dojenje
Rezultati su to nove studije provedene na miševima. Rani pubertet može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa ili reproduktivnih problema u kasnijem životu, navodi se u istraživanju, koje je predstavljeno na 100. godišnjem sastanku Američkog društva endokrinologa.

"Za adaptirano mlijeko se zna da povećava rizik od pretilosti kod djece. Međutim, naši rezultati pokazuju da kad majke koje doje ne jedu zdravo i umjereno, također može doći do povećanja rizika za mnoge zdravstvene probleme potomaka, uključujući pretilost, dijabetes, rani ulazak u pubertet i smanjenju plodnost", rekao je glavni autor studije Mengjie Wangs s University of Toledo College of Medicine and Life Sciences iz Ohia. "Ipak, ova ideja mora biti testirana na ljudima kako bi znali može li se primijeniti i na ljudsku vrstu."

Wang je dodao kako se jasno vidi da u cijelom svijetu pubertet počinje ranije nego u prošlosti. "Dječja pretilost, čest zdravstveni problem, jedan je od čimbenika rizika za rani pubertet. Prethodni dokazi kod životinja pokazali su da prekomjerno jedenje ubrzava rani ulazak u pubertet, ali nam nedostaje znanje kako prehrana prije dojenja utječe na metabolizam i reprodukciju", prenosi Science Daily.

Kako bi utvrdili kako višak tjelesne težine mijenja vrijeme puberteta, miševim su dali prehranu s visokim udjelom masti od datuma kada su rodili i počeli dojiti, dok nisu prestali s dojenjem. Druga grupa novih majki miševa dobila je redovitu prehranu za istu količinu vremena.

Wang je utvrdio da prejedanje majki tijekom dojenja može uzrokovati pretilost kod mladunaca i značajno unaprijediti početak puberteta. "Ovi rezultati pokazuju da je faza dojenja ključni prozor koji utječe na pubertet".