Konzumacija ribe u trudnoći, povećana tjelesna masa djece

riba
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u JAMA Pediatrics, pokazalo je da riba je čest izvor organskih onečišćivača, zbog čega česta izloženost ovim specifičnim tvarima kemijskog porijekla koje su ljudi stvorili industrijskim procesima može pridonijeti razvoju pretilosti kod djece ili utjecati na poremećaj rasta.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša (EPA) od 2014. upozoravaju trudnice ili žene koje kane zatrudnjeti da ograniče konzumiranje ribe maksimalno na triput tjedno kako bi ograničili izloženost fetusa živi, teškom metalu i neurotoksinu koji ima štetan učinak na živčani sistem.

Još nema jasnog odgovora na pitanje kolika je optimalna količina ribe i koju je vrstu ribe dobro konzumirati u trudnoći, a da ono nema negativan učinak na rast i razvoj djeteta, kaže dr. Veda Chatzi sa univerziteta na Kreti, jedna od suautorica studije.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene kod 26184 trudnica iz europskih zemalja i Sjedinjenih Država kako bi pronašli poveznicu između česte prehrane ribom u trudnoći i razvoja djeteta, kao i uticaj česte konzumacije ribe na potencijalnu djetetovu pretilost.

Pratili su i razvoj 8215 djece trudnica koje su jele ribu više od triput tjedno. Kod 31 posto djece zamijećen je brži rast u razdoblju od rođenja do druge godine, 19,4 posto djece imalo je više kilograma od prosjeka u četvrtoj, a njih 15,2 posto u šestoj godini života. Brojke su bile niže kod djece majki koje su tijekom trudnoće ribu konzumirale jedanput tjedno ili rjeđe.

Fenomen je, pokazali su rezultati istraživanja, bio očitiji kod ženske djece. "Jedno od objašnjenja moglo bi se potražiti u činjenici da riba često sadrži organske onečišćivače", zaključili su znanstvenici, istaknuvši da tijekom studije nisu uzeli u obzir raznolikost vrsta ribe, način njihove pripreme za jelo ni podatak o tome je li riječ o rječnoj ili morskoj ribi.