Kako do sjajne i jake kose

kosa
Ali, s godinama i konstantnim fizičkim i kemijskim tretiranjima kosa slabi, postaje krhkija, rjeđa i beživotna.

Gruba tekstura

Bilo da bojite kosu ili ne, lučenje prirodnih ulja vlasišta smanjuje se nakon 30. godine, što dodatno doprinosi suhoći i mlitavosti kose. U četrdesetim i pedesetim, kada žena ulazi u menopauzu, kosa se prorjeđuje zbog nižeg nivoa estrogena, postaje oštrija i gubi elastičnost i zbog toga postaje još neposlušnija. I ne samo to, kada kosa počne sjediti, njena tekstura se vidljivo mijenja i postaje grublja.

Bez obzira na to u kojoj ste životnoj dobi, postoje načini na koji možete njegovati kosu kako bi ona bila ljepša, gušća i sjajnija.

Osobe s tankom, mlitavom ili masnom kosom vjerojatno posežu za šamponom svaki dan, ali pokušajte se strpjeti i kosu prati svaki drugi ili treći dan. Prečesto pranje uklanja prirodna ulja s tjemena, zbog čega ono može postati suho i iziritirano, a zbog toga vam i kosa može izgledati beživotno.

Stručnjaci smatraju da previše šamponiranja neće samo po sebi oštetiti kosu, ali ako je kosa već oštećena, to može pogoršati situaciju. Jedno šamponiranje je dovoljno.

Kako biste produžili trajanje boje ili pojačali hidrataciju kose, isprobajte ovaj trik: nanesite regenerator na neopranu mokru kosu, dobro ga utrljajte i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga nanesite šampon i sve isperite mlakom ili hladnom vodom. Kosa će s početnim slojem regeneratora u sebe upiti vlažnost.

Hladna voda

Ispirite kosu hladnijom vodom. To površinski sloj čini glatkijim - kosa se lakše češlja i sjajnija je. Pored toga, ispiranje hladnom vodom poboljšava prokrvljenost kože glave i na taj način jača kosu.

Feniranje vrućim zrakom, peglanje i kovrdžanje toplim uvijačima uništavaju vlažnost u dlakama. Zato je prije oblikovanja važno nanijeti sredstvo kojim ćete zaštititi kosu. Također, ako se fenirate i ako kosu sušite fenom, toplinu namjestite na srednju ili još bolje - slabu.

Redovito skraćujte vrhove

Kosa može djelovati beživotno radi ispucanih vrhova, zato ih redovito kratite. Ovo posebno vrijedi za kraću kosu. Ako pokušavate pustiti kosu, možda ćete misliti da bi bilo bolje prestati kratiti kosu, ali to će samo dovesti do više ispucanih vrhova i beživotne kose.

Dovoljno željeza

Proizvodi za stiliziranje kose (silikon, pjena, lak...) vežu se za kosu i teško ih je isprati, a jednom kada kosa postane zasićena njima -više nije sjajna. Zato smanjite ne pretjerujte s pjenom i lakom. Jedite i namirnice bogate željezom jer ono je dobro za kosu, a ako vam ga fali u prehrani, vjerojatno ćete imati beživotnu kosu. Konzumirajte crveno meso, jaja, špinat, leću, leblebiju, brokule, orašastie plodove...

Prirodni preparati

Kao što pažljivo birate kupke, losion ili ulje za tijelo, isto se tako trebate brinuti i o kosi. Pažljivo birajte šampone i regeneratore, maske za kosu, truditi se da preparati budu na prirodnoj bazi i to je već prvi korak ka gustoj kosi.

Stavljajte maske

Barem jednom tjedno intenzivno njegujte kosu maskom. Ne morate je kupovati, možete je i sami napraviti. Tako možete nanijeti majonezu na kosu (za osobe s masnim tjemenom i kožom - nemojte je utrljavati), posebno na vrhove. Na glavu stavite plastičnu kapu za tuširanje i zamotajte je toplim peškirom. Ostavite tako sat vremena i operite kosu.

Pijte vodu

Ako vama u orgaanizmu nedostaje tečnosti, to će se vidjeti i na kosi. Pijte dovoljno vode, barem osam čaša svakog dana. To će se vidjeti i na vašoj kosi.