FOTO  Jeli vrijeme za aktivniju ulogu žena u poduzetništvu?

žene, poduzetništvo

Tomu svakako pridonose uspješni primjeri žena poduzetnica i njihovih uspješnih poslovnih pothvata. Međutim, uključivanje žena još nije ni blizu onomu kakvo bi trebalo biti. Naime, ženama u Bosni i Hercegovini još uvijek nedostaje dovoljno hrabrosti i samouvjerenosti da se u većem broju i aktivnije počnu baviti poduzetničkim poslovima. Jedan od razloga je svakako nepovoljna poslovna klima kao i aktualna ekonomska kriza koja pogađa ne samo poslovne pothvate žena nego gospodarstvo općenito.

S obzirom da je pozicija žena u gospodarstvu još uvijek nepovoljna, te su uspješne žene u poduzetništvu još uvijek iznimka, REDAH je prepoznao potrebu kao i potencijal da se iniciraju projekti koji bi pružili potporu ženama u biznisu. U tom je smislu već pokrenuo određene projekte koji se trenutačno provode a imaju za cilj potporu jačanja ženskog poduzetništva i zapošljavanja žena te priprema nove projekte koje planira kandidirati za financiranje različitim razvojnim fondovima.

REDAH trenutačno provodi dva projekta potpore ženama u biznisu i zapošljavanju žena, koji se financiraju u suradnji s donatorima i partnerima. Jedan od projekata je projekt „Women in Progress" koji ima za cilj poboljšanje statusa žena i jačanje njihove pozicije u razvoju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt financira Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za potporu osnaživanju žena, a partner u projektu je Udruženje poduzetnica „ONE". Cilj projekta je stimulirati pokretanje novih poslovnih subjekata od strane žena, te su nakon održanih edukacija izabrane najbolje poslovne ideje kojima je dodijeljen grant potpore za razvoj poslovne ideje. Projekt također ima za cilj jačanje apsorpcijskih kapaciteta udruženja žena koje bi mogle samostalno pisati projekte i predlagati ih u perspektivi na otvorene pozive.
Drugi aktualni projekt je „Žene i održivi razvitak - mogućnosti zapošljavanja" koji se provodi u partnerstvu s Organizacijom za održivi razvoj ODRAZ iz Zagreba a financira ga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kroz program Razvojna suradnja.
Pored ovih projekata REDAH trenutačno radi na pripremi novih projekata koji imaju za cilj aktivniju potporu uključivanju žena u poduzetničke i poslovne pothvate, te u suradnji s partnerima i općinama planira ih kandidirati na buduće otvorene fondove. Kroz ove se projekte želi stimulirati brži ekonomski razvitak Hercegovine i gospodarstva u Hercegovini te omogućiti zapošljavanje i gospodarski rast u cjelini.