I vi možete biti vitki i opaki

Prošlog tjedna poklonili su mi knjigu: Vitka i opaka. Jaoooj, pomislih opet neka knjiga o američkim curkama koje dnevno pojedu tri koštice od jabuke, kilogram zraka i potroše energiju na tri treptaja svojim savršenim trepavicama, a kad ono iznenađenje. Naime autorice knjige dvije su, barem po pisanju, sjajne žene Rory Freedman, bivša agentica u modnoj kući Ford Models, a druga Kim Barnouin, magistrica holističkog nutricionizma i bivša manekenka. Dakle obje su imale veze sa svijetom mode, njegovim površnostima i restrikcijama u prehrani. U ovoj knjizi, vrlo prihvatljivim stilom i jako izravno, objašnjavaju kako postati i ostati vitak. No, bez brige, ne spominju liposukciju, ugrađivanje obruča, klistiranje, tjedne meditacije i slično već daju mnoštvo praktičnih savjeta. No, neću sada pisati osvrt na knjigu nego podijeliti s vama kakav je utisak ostavila na mene. Iako sam već imala dosta informacija o zdravoj prehrani saznala sam još neke korisne podatke, a o čemu se točno radi...

Mi žene cijelog smo života, ili barem većina nas, opsjednute dijetama u ovom „savršenom" svijetu. Prije ili kasnije naučile smo da za razliku od muškaraca koji su baš „šarmantni" s pivskim trbusima i nemarnom odjećom mi moramo biti skockane, mirisne i naravno što mršavije to bolje. Zapravo kad pričam s frendovima kažu mi da i nisu ludi za ženama bez oblina, ali mediji vrišteeeee nikad dovoljno bogata i mršava, pa kome da sad vjerujemo? No čitajući pažljivo ovu knjigu, iako se na prvi pogled čini da joj je krajnji cilj uključiti i vas u veliku četu pobornica mršavosti, zapravo glavna je poruka da osobno zadovoljstvo vodi i do zadovoljstva životom, prijateljima te svemu onome što nas okružuje i to je jako važno.

No, prije no što započnete s čitanjem što toplo preporučujem (a to ne činim baš često) pripremite se, jezik autorica često je okrutan i brutalan, a neke sam stranice čak i preskakala jer su za mene bile doista previše, a nisam željela imati ružne snove. Cijenim svaku knjigu iz koje mogu nešto naučiti, motivirati na pozitivne promjene ili možda navesti da razmislim o nekim postupcima. Vitka i opaka upravo je takva, jer osim što se služi mnoštvom metafora ogoljenim činjenicama prostire ispred vas ne tako lijepe slike, a na vama je hoćete li ih proučiti ili jednostavno odbaciti.

O njegovoj opakosti - šećeru mnogo je toga već rečeno, no na prvi pogled možda se pitate zašto svi napadaju sirotu bezopasnu biljčicu - šećernu trsku. I doista, ona je u izvornom obliku baš simpatična, no kad iz nje izvuku sve, ali baš sve enzime, vlakna i vitamine ono što ostane nalikuje školjci bisernici samo bez bisera.

Razmislite i je li sve ono što vam se plasira u medijima živa istina. Autorice razotkrivaju neke od američkih vladinih agencija koje kao brinu o sigurnosti hrane, a zapravo grade veliki biznis. Mi doduše nemamo taj oblik institucija, no i kod nas postoji i farmaceutska industrija i još neke ustanove koje su kao jako brižne, a zapravo tu se okreće veliki novac.

Davno sam čula jednu vrlo pametnu izreku: Ono si što jedeš i to je drage moje živa istina. Ne pada mi na pamet držati vam predavanje o fast foodu (nisam ni ja bezgrješna) no zavirite u knjigu i pročitajte što zapravo jedete, vrlo je poučno. Odlučite li se ipak postati ili ostati vitka i opaka nemojte žuriti, činite to vlastitim tempom i nemojte se slučajno uspoređivati s fanatično mršavim manekenkama. Kad ih gledate na TV-u uzmite u obzir da TV deblja barem 6 kg i da one uživo vjerojatno zveckaju kostima, a sigurna sam da to baš i nije vaš ideal.

Knjiga vam može biti i koristan priručnik jer sadrži i koristan popis namirnica za doručak , ručak i večeru koje će vam olakšati pripremu obroka. Česta tema - loši sastojci još je jedna od tema koja se obrađuje i to vrlo jednostavno i ne morate biti biokemičar ili nutricionist da biste sve shvatili.
I za kraj; jako je važan vaš stav jer jednostavno morate se voljeti i sa svojom nesavršenom guzom, krivim zubima, isušenim vlasima, ne baš čarobnim listovima... i odnosite se prema vlastitom tijelu kao prema hramu u kojem kuca najsavršeniji mehanizam kojeg treba njegovati.

Vaša Ema Jurić

zadovoljna.hr