Ginekolozi će vam ove stvari reći već 'na prvu', ali ima i jedna koju neće

žene, snimanje, ginekolog, ginekolozi, pregled, Tomislavgrad, ginekolozi, ginekologija, ginekolog, Preporuka ginekologa, mobing, ginekolog, ginekologija, pregled, lječnički  pregled, ginekolog, ginekolozi
Seks

"Mnoge pacijentice nerado iznose svoje seksualne poteškoće", kaže ginekologica i autorica knjige Love Sex Again, Lauren Streicher. Često im je neugodno ili smatraju da to nije toliko važan problem da bi zahtjevao stručno mišljenje. No, ginekolozi mogu prepoznati vaginalnu suhoće zbog fluktuacije estrogena. Naime, tkivo koje je obično tamno ružičaste boje i blistavo, izgleda blijedo, gotovo bijelo, i bez sjaja, tvrdi Streicher.

Inkontinencija

Tijekom ručnog pregleda, ginekolozi, koji su stručnjaci u ovom području, ponekad mogu otkriti kada su mišići oslabili do točke u kojoj mogu uzrokovati inkontinenciju. To je još jedan zdravstveni problem koji većina žena ne prijavljuje liječniku.

Gljivice

Čak 70 posto žena pokušavaju same izliječiti gljivične infekcije, pokazala je studija koju je provela američka Social Health Association. No, Streicher kaže da je u mnogim slučajevima u stvari riječ o različitim vrstama vaginalnih infekcija poput bakterijske vaginoze koja ne reagira na lijekove koji se primjenjuju kod tretiranja gljivica. Ginekolog će po vrsti iscjetka te izgledu vagine i vulve sa sigurnošću utvrditi u čemu je problem i prepisati odgovarajuću terapiju.

Teške bolesti

"Tijekom redovitog pregleda, vaš liječnik će provjeriti mjesto oko vulve i vidjeti postoje li znakovi melanoma i potencijalno prekancerogenih promjena na koži kao što su Lichen Sclerosus, koji često ne pokazuje nikakve simptome", pojašnjava Streicher. Pregledom vagine i vrata maternice, mogu se otkriti polipi ili druge izrasline koje mogu biti dobroćudne, ali mogu postati opasne ako se ne uklone.

Spolne bolesti

Većina žena se iznenadi kada shvati da im ginekolog ne može odmah dati preciznu dijagnozu kada su u pitanju spolno prenosive bolesti. Streicher, kaže da, oni mogu uočiti upale i druge sumnjive tragove, ali da bi se utvrdila točna dijagnoza za, primjerice, klamidiju ili gonoreju, potrebna je analiza krvi.

S.P./huffingtonpost.com