Endometrioza rjeđa kod "punijih" žena

Iako debljina nije dobra vijest za zdravlje, najnovije je istraživanje pokazalo kako ipak ima jednu pozitivnu posljedicu. Naime, povezana je s nižim rizikom od endometrioze.

Stručnjaci Sveučilišne bolnice u Iowa Cityju analizirali su zdravstvene podatke više od 116.000 žena koje su praćene od 1989. godine. Ispitanice su prijavile svoju visinu i težinu iz 18. godine, a svake dvije godine su ažurirale podatke o svojoj težini i medicinskim dijagnozama.

Do 2011. godine ukupno je 5500 žena bila dijagnosticirana endometrioza, a stručnjaci su ustanovili kako su trenutna, ali i prošla težina povezane s rizikom od endometrioze: što je žena bila teža, to je njen rizik bio manji. Točnije, pretile žene bile su 39 posto manje sklone ovom kroničnom stanju nego žene normalne težine.

Kada su sagledali samo žene koje su imale problem sa plodnošću, zaključili su kako su ispitanice s indeksom tjelesne mase višim od 40 bile čak 62 posto zaštićenije od endometrioze nego žene s normalnijom BMI-jem. Istraživanje je objavljeno u časopisu Human Reproduction.
Što je to endometrioza?

Endometrioza je stanje uzrokovano prisudstvom sluznice endometrija na pogrešnim mjestima umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti.

Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stjenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine. Osim toga, tijekom kirurških zahvata moguće je pronaći žarišta endometrioze i na stjenkama mjehura, crijeva i slijepog crijeva. Endometriotični čvorići mogu biti prisutni i na stjenkama vagine, pa čak i u plućima ili mozgu. Ti čvorići su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Oni se stoga iz mjeseca u mjesec razvijaju i rastu te potom odljuštuju i krvare, no za razliku od endometrijskog tkiva iz maternice, ne mogu izaći iz tijela. Stoga izlivena krv i fragmenti odljuštenog endometrija uzrokuju upalne pojave potičući stvaranje ožiljaka i cista. Bolne ili jako obilne menstruacije, bol pri spolnom odnosu i moguća neplodnost simptomi su i posljedice bolesti od koje pate milijuni žena diljem svijeta - stoji u članku Endometrioza - tiha patnja žena.

Izvor : ordinacija.hr