Depresija nakon porođaja

Simptomi koji se povremeno javljaju su manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, žalost, potištenost, plačljivost, uznemirenost, zbunjenost... „Baby blues" se može pojaviti već nekoliko dana nakon porođaja, a traje nekoliko dana do nekoliko tjedana. Razlog javljanja depresivnog raspoloženja leži u promjeni razine nekih hormona nakon porođaja (progesteron, estrogen). Novonastale, manje ugodne životne okolnosti također mogu pogodovati ovakvom raspoloženju (problemi kod porođaja, bol i neugodnosti koji se javljaju nakon njega, umor i iscrpljenost, manje uspješno snalaženje u novoj ulozi majke i brizi oko djeteta...). Ovaj blaži oblik depresije ne zahtjeva liječenje, prolazi sam od sebe, ali je važno sve svoje brige i strahove, kao i brigu oko djeteta podijeliti s nekim bližnjim, iskoristiti što više vremena za odmor, pravilno se hraniti, posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Teži oblik ovakvog raspoloženja naziva se postporođajna depresija. Najčešće se javlja u periodu babinja (prvih 6 tjedana nakon porođaja), ali se može javiti i kasnije i traje duže od „baby blues-a", nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Simptomi odgovaraju pravoj depresiji - javlja se tuga koja ne prolazi, nedostatak motivacije, potištenost, osjećaj izoliranosti, usamljenosti i bespomoćnosti, česte su promjene raspoloženja, osjećaj straha, krivnje, poremećaji hranjenja i spavanja... Ovo je ozbiljnije stanje koje ćete teško svladati vlastitim snagama i podrškom okoline te ćete morati potražiti pomoć stručne osobe, psihologa ili psihijatra. Liječenje se sastoji od psihoterapije, a prema potrebi će vam liječnik prepisati lijekove potrebne za ublažavanje simptoma ove bolesti.
Najozbiljniji i najrjeđi oblik je postporođajna psihoza. Prisutna je kod 0,1 do 0,2% majki koje najčešće već boluju od nekih psihičkih bolesti. Uz simptome koje nalazimo kod postporođajne depresije, javljaju se povremeno paranoidne misli i halucinacije, a ponekad žene mogu nauditi sebi, djetetu ili nekoj trećoj osobi. Kako žene najčešće nisu niti svjesne svoje bolesti, izostaje neophodna pomoć psihijatra, kao i nužno liječenje.

Izvor : maminosunce.hr