Broj žena koje se odlučuju na carski rez u stalnom je porastu

dijeca, trudnice, carski rez, trudnoća, stres, gubitak kilograma, postporođajni kilogrami, KB Merkur, porod

S druge strane, u posljednje vrijeme se javlja njihova druga krajnost: žene koje se svojevoljno odlučuju za ovakav porod. Kada je nužan i poželjan carski rez, koje su njegove prednosti, a koje mane i još ponešto o osjećajima žena koje kroz to prolaze, kazala nam je žena koja je cijeli život posvetila ginekologiji, svojoj velikoj ljubavi. Primarius dr. ginekolog - akušer Rabija Dedić - Nikšić, vlasnica je ginekološke ordinacije 'Bonus' u Sarajevu, u kojoj radi od umirovljenja, jer svoj posao, kaže nam, nije mogla napustiti.

Prvobitne doktrine

"Prvobitne doktrine u medicini propagirale su prirodni porođaj. No, liječnik prilikom pregleda porodiljskog kanala i objekta (djeteta) te mehanike poroda i dinamike bolova (trudova) odmah može procijeniti treba li porod izvršiti operativno carskim rezom ili prirodnim putem. U slučaju da akušer nije prepoznao potrebu za izvršenjem carskog reza prilikom poroda, u kojemu je on bio obavezan, može doći do pogubnih posljedica kada se plod žrtvuje da bi se spasila majka i sl.", objašnjava nam dr. Dedić - Nikšić rekavši kako se ova doktrina danas kombinira s modernim stavovima.
Carskom rezu se pristupa kada je porodiljski objekt tj. dijete preveliko u odnosu na karlicu žene, njezinu anatomsku građu i kada je teško predvidjeti hoće li porod proći kako treba.
"U današnje vrijeme nestručno urađen prirodni vaginalni porođaj može rezultirati i problemima u braku. Riječ je o situaciji kada žena nakon poroda nije dobro zašivena ili joj se maternica spustila i ostala nisko, pa prilikom seksualnog odnosa svom muškarcu više ne može pružiti užitak kao ranije. To često dovede do seksualnog nezadovoljstva čiji je krajnji ishod uglavnom krah braka. Pa je i to jedan od razloga zbog kojih suvremena žena više ne želi rađati prirodnim putem, ali su to istodobno i tužne i žalosne stvari koje zahtijevaju razumijevanje nas liječnika", upućuje dr. Dedić - Nikšić.
Po njezinim riječima u SAD-u 20 posto žena rađa carskim rezom, a koliki je taj postotak kod nas nije nam znala reći. "Mi smo poslijeratna zemlja koja je pretrpjela razaranja u svim segmentima, pa vjerujem kako nam ni evidencija i papirologija nisu posve vjerodostojni. Nadam se kako će suvremene informacijske tehnologije riješiti taj veliki nedostatak u našoj zemlji, pa ćemo i mi kao i susjedne zemlje imati na raspolaganju podatke koji su nužni i za izradu znanstvenih radova", kaže dr. Dedić - Nikšić.

I žena treba da se pita

Liječnica nam kaže da je završila medicinu i akušerstvo u 'onoj državi', a da se tada nije dozvoljavalo da pacijentica bira način na koji će se poroditi već je sve bilo u rukama liječnika. "Vjerujem da smo griješili u toj praksi jer nakon poroda ne nosim ja, niti bilo tko od kolega liječnika, dijete kući, već pacijentica, pa je ta odluka jednim dijelom bar trebala biti i njoj povjerena. Ne postoji niti jedan znanstveni rad u kojemu je opisano ostavlja li težak vaginalni porod (jer se dijete, prolazeći kroz anatomski kanal, stalno okreće i najmanji prečnik glave se prilagođava najvećem prečniku u karlici) posljedice na mentalno zdravlje djeteta. Smatram kako taj slučaj zaslužuje mnogo veću pozornost nego što mu se pridaje", zaključila je dr. Dedić - Nikšić.

Prednosti i nedostaci ultrazvuka

Ultrazvuk je, posebno u akušerstvu, donio veliki napredak i preporod. Osmijeh djeteta u majčinoj utrobi ili slika na kojoj plod sisa prst su stvari od neprocjenjive vrijednosti za buduće roditelje, ali i akušera koji vodi trudnoću. "Ultrazvuk nije radioaktivan i opasan, ali nikako ne podržavam često izlaganje trudnica ultrazvuku. Ti valovi možda nisu štetni, ali su veoma jaki, njima se, recimo može ispitati kretanje podmornice na 3000 milja dubine. I kada sam bila sasvim mlada govorila sam da baš nisam posve sigurna da na jednu tako malu glavu, ili bolje reći pihtijastu masu mozga, treba tako često primjenjivati ultrazvuk. Vjerujem da će moja izjava možda i uzbuniti neke kolege ginekologe, ali govorim ono što mislim. Mi, liječnici starog kova, trudnoće smo vodili i bez ultrazvuka i ne pamtim da su greške bile češće nego danas", istaknula je dr. Dedić - Nikšić.

dvije vrste carskog reza

"Carski rez je operacija koja se temelji na načelu "razreži i izvadi'", kazala nam je dr. Dedić - Nikšić. Sama operacija traje 10 - 15 minuta. Postoje dvije vrste reza, uzdužni i poprečni. Danas se uglavnom radi poprečni, u bikini zoni, koji je i za kasniji izgled prihvatljiviji.

Piše: Minja Pejanović/ dnevni-list.ba