7 grešaka kojima uzrokujemo menstrualne probleme

Menstrualni bolovi

1. Preskočili ste kontracepcijsku pilulu. Hormonalne promjene glavni su uzročnik nepodnošljivih simptoma PMS-a i menstrualnih grčeva. Kontracepcijska pilula regulira hormone u našem tijelu i ako zaboravite popiti pilulu to može dovesti do neredovitog krvarenja.

2. Ne spavate dovoljno. Uputa o 8 sati sna za dobro zdravlje nije mit nego istina. Redovit odlazak na spavanje u isto vrijeme i minimalno 8 sati sna pomoći će vam da vaše menstruacije budu redovite i manje bolne, dok nedostatak sna može produžiti trajanje krvarenja.

3. Pijete previše kave. Menstruacija potiče nesanicu, razdražljivost i nervozu. To su također su posljedice ispijanja prevelikih količina kave. Upravo zato trebali bismo smanjiti unos kofeina tijekom menstruacije kako u startu ne bismo intenzivirali postojeće simptome.

4. Često putujete. Hormon pod nazivom melatonin ono je što nas zapravo 'tjera' na spavanje. Melatonin se stvara u našem tijelu kada noć počne padati i nestaje dnevnog svjetla, a njegov 'nedostatak' u tijelu tijekom dana održava nas budnima.

Svako putovanje, promjena klimatske ili vremenske zone utječe na proizvodnju melatonina koji pak utječe na balans svih ostalih hormona u tijelu. Stoga nije rijetkost da menstruaciju dobijete ranije tj. čim dođete na svoje novo odredište ili da ona poprilično kasni.

5. Ne odričete se alkohola. Čaša crnog vina nakon večere ili ručka nije loša stvar, dapače, dobra je za naše zdravlje. Međutim, alkohol produžuje trajanje menstrualnih grčeva stoga bi bilo dobro da ga izbjegavate tijekom PMS-a i menstruacije.

6. Previše vježbate. Dugotrajna tjelovježba i 'teške' vježbe koje opterećuju tijelo i utječu na balans hormona u tijelu trebalo bi izbjegavati tijekom menstruacije.Tijekom menstruacije liječnici preporučaju isključivo laganu i umjerenu tjelovježbu koja može i pomoći u olakšavanju neugodnih simptoma.

7. Pod stresom ste. Kada smo nervozni naše tijelo ispušta kortizol, hormon stresa, koji loše utječe na stanje kompletnog organizma, pogotovo u vrijeme menstruacije. Ako ste danima prije menstruacije bili pod stresom grčevi, bolni jajnici, pojačana pojava prištića, preuranjeno ili pak zakašnjelo krvarenje nisu ništa neuobičajeno.

Savjet PLUS: Na smanjenje stresa tijekom mjesečnice utječe i pravilan odabir higijenskih potrepština uz koje će se žena osjećati sigurno.

Osim standardnih jednokratnih uložaka i tampona, u posljednje vrijeme sve popularnije su 'kontroverzne' menstrualne čašice, a pobornice prirodnih materijala koriste i uloške za višekratnu opotrebu.