6 fantastičnih stvari koje su izumile žene

alkohol, pivo, pivo, hercegovačko pivo, Stadion HŠK Zrinjski, plemićko pivo, pivo, zdravlje, pivo, studenti, Široki Brijeg, pivo, činjenice, pivo, BEZ ALKOHOLA, žene, izumi
...prvo nam na pamet padnu muška imena kao što su Thomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel.

No što je sa ženama koje su svojim radom obilježile povijest? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime, donosimo 6 odličnih izuma koje potpisuju isključivo žene.

1. Brisači na automobilu
Mary Anderson davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezina jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. Monopoli
Elizabeth Magie glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘The Landlord's Game' i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s obitelji i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grijanje
Mađarica dr. Maria Telkes odgovorna je za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom.

Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena -arhitektica Eleanor Raymond.

4. Pivo
Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi tko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli povjesničari govore kako je to bila žena, točnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to vještina koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

5. Protupožarne stube
Prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju, 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ta se ideja održala i do današnjeg dana.

6. Pancirka
Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena. Njezino je ime Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. No to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova je izumiteljica patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u "Inventors Hall of Fame", piše Zadovoljna.hr.