5 pravila ljubavne svađe

razvod - svađa
Lakše je rušiti ljubavni kule nego ih sačuvati i nadograđivati. Ono moraju biti spremne odoljeti zubu vremena, prirodnim nepogodama i ponekad opasnom ljudskom faktoru. Ako ipak želite sačuvati svoj kutak sreće, pokušajte se na trenutak zaustaviti i brzinski izvagati što možete izgubiti ako se rasprava nastavi.

Svađa većinom započinje s jednim razlogom, a završava s hrpom predbacivanja i duboko zakopanih zamjeranja koja kad-tad izađu na vidjelo. Iako je ponekad bolje raščistiti situaciju - stanje visokog stupnja uznemirenosti nije vrijeme za konstruktivnu raspravu.

Sačuvajte ljubav, a možebitne probleme raspravite hladnih glava i toplih srca jer u svađi je vruća glava, a hladno srce što nije recept za ljubavnu sreću.
1. Slušajte

Znate ono kad partner govori, a vi u glavi smišljate protuodgovor te ga ne slušate. Iako se ponekad tako čini - svađa nije natjecanje. Pričekajte, poslušajte i, najbitnije, čujte onoga nasuprot vas. To će uvelike pomoći nastavku rasprave.
2. Držite se problema

Ako ste se posvađali oko toga tko pere, a tko ne pere suđe - onda nemojte prijeći na zalijevanje cvijeća, iznošenje smeđa i ostale možebitne probleme. Po redu, jedan po jedan problem i doći ćete do rješenja.
3. Isprika

Ako imate snage, ispričajte se - makar i niste u potpunosti krivi. Samim tim što primjerice priznajete svoj dio krivnje - smekšavate situaciju te nazirete svijetlo na kraju tunela.
4. JA poruke

U svađi pokušajte ne optuživati "suprotnu stranu". Koristite JA poruke. Primjerice, nikad nemojte reći "ti si kriv"..., već "zbog toga što si učinio, ja se osjećam loše". Na taj način ćete smiriti i razjasniti situaciju.
5. Snizite ton

Ako na nekog vičete, taj isti će odmah imati obrambeni stav i reakciju kako se od nekog treba braniti. Iako, zvuči kontradiktorno - bolje će vas čuti ako tiše govorite.

Sve o umijeću i pravilima dobrog svađanja saznajte iz intervjua sa psihologinjom Ljubicom Uvodić-Vranić: Nakon dobre svađe bolje se razumijemo!

Izvor: She.hr