5 kozmetičkih proizvoda koje ne biste trebali posuđivati

dom, čišćenje, maskara, kozmetički proizvodi, posuditi

Maskara

Kapci i trepavice su dom mnoštva bakterija, što može učiniti maskaru idealnom epruvetom za nastanak virusa i bakterija koje mogu uzrokovati upalu oka pa čak i rožnice. Ljudi možda nisu niti svjesni da imaju virusnu infekciju pa to znači da se možete zaraziti od nekoga tko uopće nema nikakve simptome, a posudi od vas maskaru.

Sjajila za usne

Svi smo sigurno nekada, barem kada smo bili u srednjoj školi, posegnuli za tuđim sjajilom jer smo svoje zaboravili, no taj potez je vrlo riskantan zbog velike mogućnosti od infekcija. Bilo koji proizvod koji izravno dodiruje usnice može postati izvor infekcije, pogotovo herpesa. Aplikator sjajila nakon korištenja stoji u zatvorenoj, vlažnoj tubici i bakterije se samo množe pa bi bilo najbolje da sjajila i ruževe ipak koristite samo vi.

Kreme u posudici

Kreme koje nisu na pumpicu ili u tubi same po sebi su opasne bez da ih posuđujete nekom jer u njih uranjate prste svaki dan iznova i tako unosite bakterije. Pa čak i ako je netko drugi koji želi posuditi vašu kremu oprao ruke postoji velika šansa da su mu neke bakterije ostale na prstima ili ispod noktiju tako da čuvajte svoje omiljene kreme za sebe kako bi bili sigurni.

Make up spužvice

Ovo je jedna od najzabranjenijih stvari na popisu kozmetike koju ne smijete posuditi nikome. Kao što im i ime govori, one bakterije i viruse upijaju poput spužvica. Meke spužvice, posebno ako ih močite, idealno su okruženje za rast bakterija koje mogu uzrokovati gljivične infekcije i lišajeve na licu. Spužvicu perite barem jednom tjedno s toplom vodom i blagim šamponom i najvažniji korak je da je pustite da se u potpunosti osuši u prozračnom prostoru. I zapamtite, ako vas netko traži vaš Beautyblender samo da ga isproba, glatko ga odbijte! ,

Pinceta

Čupanje obrva s tuđom pincetom možda vam ne djeluje opasno, ali dovodi vas u rizik od bakterijskih infekcije. Čupanje dlačica moglo bi izazvati mikro krvarenje koje može kontaminirati pincetu i zaraziti nekoga drugoga tko je nakon toga koristi. Ako uređujete vaše obrve u salonu pobrinite se da je provjeren i da drži do najvećih higijenskih standarda. Kod kuće će vam alkohol biti dovoljan za dezinfekciju pinceta, ali u salonu bi trebali koristiti profesionalna sredstva.

Izvor: vecernji.hr