5 koraka do zavidne linije

žena, zdravlje, tjelovježba, vježbanje, trbuh, body, linija, vitka linija, ravan trbuh, vježbanje, moda, vježbanje, savjeti, tjelovježba, vježbanje, vježbanje, teretana, rezultati
Kad gledamo slavne i poznate glumice, plesačice, pa čak i susjedu ili kolegicu koja izgleda jednostavno odlično, često se zapitamo otkud joj takva linija, ravan trbuh, duge noge i savršene mišićave ruke. Iako sve one izgledaju potpuno sretno, nasmiješeno i naspavano, ono što ne znamo je da se iza svakog lijepog tijela, osim genetike, krije i veliki trud. Mi ćemo vam otkriti tajne tih žena...


Rutina

Rutina vježbanja je nešto bez čega se zavidna linija ne može postići. Obećanja da ćete vježbati svaki dan u 7 ujutro, zaboravite, jer i same znate da nećete. Započnite laganim tempom. Istezanje, vježbe snage, trbušnjaci i cardio su pravi recept za upsjeh - pa ih kombinirajte. Početak proljeća je idealno vrijeme za vježbanje. Znojite se što više, trčite, vozite bicikl, više šećite... Započnite tako da vježbate tri puta tjedno. Vježbe koje vama odgovaraju. Svakako, nikako se nemojte forsirati ukoliko zaista ne možete - no naučite razlikovati lijenost od preforsiranja. Nemojte uvijek raditi iste vježbe jer će vam dosaditi, a i njihova učinkovitost neće biti ista. Rekreirajte se na različite načine. Bitno je da znate da ste se oznojili i da ste potrošili određeni broj kalorija te sagorijeli višak nakupljene masti.

Ugljikohidrati vs. proteini

Ukoliko zaista želite izgubiti na težini, ugljikohidrate zamijenite s proteinima. Postoje dvije vrste ugljikohidrata - oni „dobri" koje možete pronaći u voću te cjelovitim žitaricama te proizvodima od integralnog brašna, te oni „loši" koje možete pronaći u čipsu, čokoladi, keksima, kolačima, hamburgerima, pizzi, brzoj hrani i zapravo svemu onome što je odgovorno za višak kilograma ukoliko ih posjedujete. Proteini pak su osnovni gradivni elementi svakog organizma. Proteine možemo pronaći u ribi, jajima, mesu... I svakako bi ih trebali konzumirati u što većoj količini - ali naravno pripremljene bez masnoća.

5 puta na dan

Pravilo 5 puta na dan vrijedi za svakoga i daje najbolji, najbrži i najzdraviji učinak. Pravilna prehrana je 80% uspjeha. Jedite više puta, ali manje obroke i rasporedite ih pravilno. Dan započnite sa svježom jabukom, a za doručak pojedite zobene pahuljice s mlijekom. Tost sa medom također je dobra opcija. Za ručak pojedite piletinu i salatu, a kao međuobrok uzmite nekoliko integralnih krekera ili voće. Večera neka bude lagana - 300 grama posnog sira ili salata.

Nema predaje

Nađite neku riječ, rečenicu, frazu ili poučak koji vas fascinira odnosno motivira da nastavite dalje. Nemojte odustajati! Kada krenete drugim načinom života, odnosno zdravim načinom, moguće je da će vam se sve činiti kao prepreka. Budite spremni na to da ćete sada više primijećivati hranu oko sebe (barem u početku) i da vam nećče biti lako što ćete si morati uskraćivati dotad omiljene poslastice i grickalice. Svi oko vas imat će nešto u rukama što vi volite jesti, a intezitet mirisa jednostavno će vas voditi omiljenoj pekari. Ne dajte da vas to pokoleba. Sjetite se vaših ciljeva, i okrenite se svojoju zadanoj rutini i razmišljajte o tome koliko ćete biti zadovoljni kada postignete svoje ciljeve. Bitno je da vas vaše želje i ciljevi vode sve dok ne stignete do njih samih, i da vas ništa drugo u tome ne može smesti.

Bez panike

Na putu do fit tijela, čut ćete stotine različitih priča, savjeta, iskustava i možda nekoliko zlih jezika. Saslušajte ih sve, no ne dajte da vas zbune ili skrenu na krivi put. Nije svačiji metabolizam isti i ukoliko vama odgovara jedan raspored, ni pod koju cijenu ga nemojte zamjeniti s nekim drugim jer vam je netko rekao kako će rezultati doći brže. Naime, nije bitno da brzo smršavite. Bitno je da na vašem putu prema cilju ostanete zdravi i skinete višak kilograma i učvrstite se bez loših posljedica.

izvor: zena.hr