5 fora za brže i lakše glačanje

glačanje, trikovi, glačalo, čišćenje, glačenje , trikovi, olakšanje, pegla, peglanje, tableta, glačalo, čišćenje

No uz nekoliko trikova naših mama vrijeme glačanje može se skratiti na minimum, a tkanine učiniti podatnijima za ravnanje

1. Aluminijska folija
S daske za glačanje maknite zaštitnu tkaninu, potom direktno na dasku stavite cijelom dužinom aluminijsku foliju i tkaninu vratite. S obzirom da folija reflektira toplinu glačanje odjeće samo s jedne strane bit će dovoljno jer istovremeno zbog folije glačate i drugu stranu.

2. Parna kupelj
Za uklanjanje nabora s odjeće odličan trik će vam olakšati i ubrzati glačanje. Majicu, košulju ili haljinu objesite na vješalicu i stavite iznad kade. U kadu pustite vrelu vodu oko 2-3 minute da isparava, para će omekšati tkaninu i izravnati nabore, a vama uštedjeti vrijeme i trud glačanja.
"Aluminijska folija na daski za glačanje reflektira toplinu zbog čega je odjeću potrebno glačati samo s jedne strane"

3. Karton i pamučna gaza
Glačanje nagužvanih dijelova odjeće na vrlo osjetljivim tkaninama poput svile koja je prethodno bila izglačana i pospremljena u ormar olakšat će komad kartona i pamučna gaza. Naborani dio tkanine stavite na karton. a na gornju stranu razvucite gazu te lagano prijeđite glačalom preko nabora.

4. Uredno posložena odjeća netom nakon pranja
Odličan trik naših mama koji će vam gotovo prepoloviti vrijeme glačanja je uredno slaganje svakog komada odjeće prilikom njegovog vađenja iz perilice nakon pranja. Postupak je jednostavan, pa iako vam se čini kao gubitak vremena na ovaj način količina odjeće koju uredno posložite jednu na drugu pa stavite na sušenje bit će već ravna bez nabora.

5. Redovito čišćenje dna glačala
Prilikom glačanja uvijek smo skloni krivca za dugotrajan proces tražiti u odjeći, no često je površina dna glačala ta koja usporava ravnanje tkanine. Naime s vremenom se na metalnom dnu sakupe prljavština, dlačice od materijala koji zapinju za odjeću i dodatno je gužvaju. Stoga barem dva puta mjesečno dno glačala očistite pomoću mješavine sode bikarbone i octa. Zagrijte sastojke te u njih umočite pamučnu krpu te pređite nekoliko puta preko dna glačala. Ova jaka mješavina odstranit će i najtvrdokornije nečistoće

zadovoljna.hr