25 praktičnih savjeta za domaćice

Razne tajne uspješnog održavanja domaćinstva prenose stoljećima s koljena na koljeno, a ponekad su upravo ovi stari "recepti" i najbolji. Zato vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta za domaćice.

* Loš miris u hladnjaku - dogodi se ponekad da kada otvorite hladnjak, miriši na sve i svašta. Problem možete riješti vrlo lako. Potrebno je odsjeći dio najlonske čarape, sipati 4 žlice kave i zavezati čarapu. Staviti u hladnjak i svi neugodni mirisi će nestati.

* Sir ćete lakše naribati ako ribež namažete uljem.

* Ako se dogodi da kupite malo starije meso možete ga omekšati na slijedeći način: u vodi razmutite sodu-bikarbonu i sa tom otopinom natopite pamučnu krpu, a zatim omotate oko mesa i ostavite da prenoći.

* Kamenac koji se nataložio u posudi najlakše je očistiti ako u posudu sipate malo mineralne vode i stavite dva sirova krumpira, pa sve to dobro prokuhate.

* Ako želite sočniji omlet, onda prilikom razmućivanja, na svako jaje dodati po žličicu vode i po žličicu mlijeka. Zatim pržiti na tihoj vatri da bolje naraste.

* Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.

* Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliko dio važnih sastojaka.

* Pileće meso će imati hrskavu koricu ako ga tokom pečenja prelijete limunovim sokom razblaženim u malo vode.

* Svako zrno kuhane riže bit će odvojeno ako prilikom kuhanja u vodu dodate nekoliko kapi limuna.

* Začini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sačuvaju svoju aromu.

* Ako prilikom kuhanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus ce biti mnogo bolji.

* Vaše škare bit će ponovo oštre ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presječete je par puta s tim škarama.

* Da bi povrće koje držite u frižideru duže ostalo friško, plastiku u kojoj ga držite obložite kuhinjskim papirom i stavite spužvu pokvašenu vodom. Ona ce povrću davati potrebnu vlažnost i činiti ga friškim.

* Masnoću u mikrovalnoj pećnici ćete očistiti tako da u jednu posudu nalijete vode i izrežete dosta limuna te pustite da se zagrije na najvišoj temperaturi nekoliko minuta. Ne samo da će se masnoća očistiti nego će imati i lijep svjež miris limuna.

* Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće - Staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite ju okomito te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

* Umjesto da bacate talog kave, upotrijebite ga kao izvrsno gnojivo za biljke. Talog kave će nahraniti tlo mineralima i pospješiti rast biljke, a i otjerat će nepoželjne kukce.

* Perilicu za rublje potrebno je povremeno očistiti. Za čišćenje bubnja u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog octa, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdženta na bubnju na taj će način biti uklonjeni.

* Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dolje i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.

* Muči vas migrena? Napravite obloge od limunova soka i stavite ih na čelo i sljepoočnice. Bolovi će uskoro nestati.

* Patite li od mučnine u automobilu, prije nego krenete pojedite komadić čokolade.

* Boli vas grlo? U mlijeku skuhajte list kelja, zasladite i popijte što toplije.

* Ako ste nervozni, uznemireni, napeti i jednostavno ne znate što biste sa sobom? Najbolje će vas umiriti žličica meda u čaju od kamilice.

* Ako patite od reume pomoći će vam stari savjet. U pećnici zagrijte platnenu vrećicu punu soli i njome na pola sata obložite bolno mjesto.

* Gležnjevi vam neće biti otečeni držite li ih pet minuta zamotane u ručniku prije toga namočenom u vodi s octom.

* Ako vam je na nepristupačno mjesto iza ormara ili kreveta pala naušnica ili kakva druga sitinica, lako ćete je izvući bez pomicanja namještaja.
Na vrh cijevi usisavača stavite žensku čarapu, a zatim ju učvrstite konopčićem ili elastičnom gumicom. Kod usisavanja izgubljeni predmet zadržat će se na čarapi.
(DobreVijesti.info)