10 knjiga koje treba pročitati svaka žena

knjige, žene

1. Žene koje trče s vukovima - Clarissa Pincola Estes (Algoritam)

Knjiga magičnog naslova iza kojeg se krije isto toliko magičan sadržaj. Za ovu knjigu koja sadrži više od pet stotina stranica kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Ova knjiga je puno više od psihološkog leksikona, ona je iznimno vrijedan i detaljan uvid u žensku esenciju, otkriveno blago ženske psihe i intuicije.

Krenuvši od uvoda pa sve do posljednje stranice, ova će vam knjiga u isto vrijeme pružiti ruku i topli dom, ali će vas i ogoliti te baciti natrag u divljinu. Na putovanju kroz knjigu susretat ćete se s nevjerojatnim arhetipskim pričama, mitovima kroz koje ćete ući u svijet Divlje Žene, La Lobe kako je naziva autorica.

2. Jedi moli voli - Elizabeth Gilbert (VBZ)

Knjiga koja je promijenila život mnogim ženama diljem svijeta. Danas je Elizabeth Gilbert jedna od sto najutjecajnijih osoba na području duhovnosti. Ovo je uzbudljiva, ali i prosvjetljujuća priča o tome kako je junakinja ove knjige sve očigledne sinonime za uspjeh ostavila iza sebe ne bi li pronašla istinsku sreću.

Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila ispitati tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom otoku Bali.

Nakon čitanja ove knjige poželite učiniti to isto.

3. Stoljeće mudrosti - Caroline Stoessinger (Planetopija)

Nadahnjujuća knjiga koja sadrži pouke iz života Alice Herz Sommer najstarije osobe i žene koja je preživjela Holokaust, preminuvši u 109 godini života.

U svom dugom životu vidjela je sve: preživjela je zatočeništvo u koncentracionom logoru Theresienstadt, bila je na suđenju Adolfu Eichmannu, tijekom života je imala sreće upoznati neke od najvećih imena 20. stoljeća kao što su: Franz Kafka, Gustav Mahler, Leonard Bernstein i Reiner Maria Rilke, doživjela je smaknuće majke, supruga, prijatelja od strane nacista, preuranjenu smrt jedinog sina, ali je pri tome proživjela život bez gorčine.

Smatra da je u tome uspjela jer u svakom čovjeku, pa čak i u neprijatelju, vidi ono ljudsko, a u svakoj situaciji vidi ono dobro. Glazba i sviranje klavira joj je bila slamka koja joj je omogučila spas.

4. Male žene - Louisa May Alcott

Klasik za djevojčice, mame, bake i blagdane koji nam govori o obitelji, o četiri sestre i njihovoj majci. Otac je u ratu i djevojke strepe za njega ali mi kao čitatelji vidimo kako one žive i koliko su različite. Amy je razmažena i cendrava ljepotica, Beth je anđeosko i milo djevojče, Jo je hrabra, mlada žena a Beth je odlučna mlada dama.

Sve one vole, tuguju, imaju snove, muče se s oskudicom ali nikada ne gube odanost i ljubav jedne prema drugima. Svakako divna poruka za obitelj.

Do dana današnjeg, od 1868. "Male žene" se redovito tiskaju, prodano je na milijune knjiga a prevedene su na više od 50 jezika. Prva je kazališna verzija bila na Broadwayu već 1912. a postoji i musical i - opera. Osim onih brojnih filmova, televizijskih serija... U Japanu su napravili crtanu seriju od 48 epizoda".

5. Dnevnik Anne Frank

Knjiga koja je ostavila duboki trag. Čitala sam ju nekoliko puta, a prvi put mi ju je u ruke stavila moja mama. Rekla je ovo moraš pročitati i nikada ne zaboraviti. Neko vrijeme sam kao djevojka bila sam opsjednuta knjigama o progonima i stradanjima Židova. Gutala sam takve knjige. Nikako to nisam mogla shvatiti i prihvatiti.

Uvijek su u nama njene riječi izazivale razne osjećaje - tužni smo jer znamo kraj, ali smo veseli jer je Anne inteligentna i duhovita djevojčica. Njeno je djevojaštvo nevino, njena je sudbina mračna, ali nada koju je imala, ljubav i razmišljanja djevojčice koja se s obitelji sakrivala nadajući se životu i preživljavanju, ostavila je svima nama obvezu da napravimo što više dobra. To je doista leksikon kako odrasti, kako biti čovjek.

6. Tisuću žarkih sunaca - Kaled Hosseini (Algoritam)

Iznimno dirljiva priča koja govori o dugogodišnjem prijateljstvu između dvije žene koje su pretrpjele neizreciv gubitak i muke kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske povijesti. To je zanimljiv i moćan roman koji se ne ispušta iz ruku, koji trga srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o neobičnom prijateljstvu i neuništivoj ljubavi.

7. Strah od letenja - Erica Jong

Klasik modernog doba, knjiga koja je iz korijena promijenila naše poimanje seksualnosti i upućuje nas kako se domoći slobode i osloboditi strahova.

8. Ponos i predrasude - Jane Austen

Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su obaveznog klasika "Ponos i predrasude", a relevantne su danas kao što su uvijek bile.

To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

9. Sluškinje - Kathryn Stockett (Algoritam)

Čudesan roman koji potvrđuje da su snovi ostvarivi i onda kada se to čini nemoguće. Spremite se upoznati tri nezaboravne žene koja iako ih guši vrijeme i grad u kojem žive ruše sve moguće granice u pobjedi nad mržnjom i strahom.

10. Ana Karenjina - Lav Nikolajević Tolstoj

''Ana Karenjina'' je jedan od Tolstojevih najljepših romana te opisuje društvenu i osobnu psihologiju toga doba. Radnja se vrti oko dvije ljubavi - jedne sretne (Levin i Kiti) i jedne nesuđene (Ana i Vronski), Glavni motiv je Anin preljub te njezina glavna životna želja, a to je da ostvari potpunu ljubav.

Ova slavni roman zasigurno ima najpoznatije prve rečenice koje se pamte još od gimnazijske lektire - Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.

Izvor: zadovoljna.hr