Žuta mrtva kopriva

Žuta mrtva kopriva, ljekovita biljka, Ljekovito djelovanje, prehlade mjehura, bubreg, ljekovito bilje, ljekovita biljka, kopriva, kopriva, protiv kostobolje, ljekovito bilje
Žuta mrtva kopriva ima latinsko ime Lamium galeobdolon, a raste u vlažnim šumama i jarcima, ispod grmlja, uz plotove i živice, na ruševinama, sjenovitim vlažnim mjestima i prije svega tamo gdje raste i velika kopriva.Žuta mrtva kopriva cvjeta u travnju i svibnju, u planinskim predjelima i kasnije. Iz trajnoga podanka raste uspravna, do 50 cm visoka stabljika, listovi su nasuprotni, jajasti i nazubljeni, cvjetovi su sakupljeni u prividnim pršljenovima. Beremo listove i cvjetove.

Isto kao i žuta izvanredna ljekovita biljka je bijela mrtva kopriva (Lamium album). Cvjeta od svibnja do listopada kao korov uz putove, na ruševinama i uz željezničke nasipe. Beremo i listove, ali naročito cvjetove. Čaj od bijele mrtve koprive, ako pijemo dvije šalice dnevno, pomaže kod teških trbušnih i menstruacijskih tegoba. Isto tako dobro čisti krv, djeluje kod nesanice i jako je djelotvoran lijek kod najrazličitijih ženskih bolesti. Mlade djevojke koje imaju stalne bolove u trbuhu trebale bi posebno cijeniti taj čaj.

Cvjetove i listove žute mrtve koprive koristimo kod sličnih tegoba, posebno kod slaboga otjecanja urina, bolesti mokraćnih organa, bolnoga mokrenja, teških bubrežnih oboljenja i vodene bolesti srca. Cvjetove valja koristiti kod probavnih smetnji, skrofuloze i kožnoga osipa. U tu svrhu pijemo jednu šalicu čaja u dopodnevnim satima. Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od ostataka čaja mrtve koprive.

Žuta mrtva kopriva uspješna je i kod paralitičkog mjehura u starijih ljudi, nadalje kod prehlade mjehura i upale bubrega. Posebno je blagotvorna sjedeća kupka s dodatkom uvarka ove biljke.

Kod neizlječivoga skvrćavanja bubrega i prikapčanja na umjetni bubreg postižemo s žutom mrtvom koprivom, pomiješanom u jednakim dijelovima s broćikom i zlatnicom, najbolje rezultate pri liječenju. Ako nemamo na raspolaganju žute mrtve koprive možemo ju nadomjestiti s bijelom mrtvom koprivom.
Načini uporabe žute mrtve koprive

Priprema čaja: 1 vrhom punu čajnu žličicu biljke stavimo na četvrtinu litre vode. Samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.

Oblozi: 3 vrhom pune čajne žličice na pola litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji. S iscrpinom nakvasimo platno i stavljamo tople obloge.

Čajna mješavina: Žuta mrtva kopriva, broćika i zlatnica pomiješane u jednakim dijelovima. Oparimo jednu vrhom punu čajnu žličicu te mješavine s četvrt litra vode.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl