Znate li zaista koliko je voda bitna?

voda, koža lica, voda, hladna voda, voda, organizam, voda, ispiti, voće, voda, hidratacija, voda, hladna voda, dehidracija, dehidracija organizma, glavobolje i migrene, BIH, pitka voda, regija, bogatstvo, voda, znakovi, Piti tekućine, voda, ljeto

Tijelo prosječne odrasle osobe sadrži oko 40,7 l vode, odnosno oko 50% tjelesne težine odnosi se na vodu.

-GUBITAK VODE IZ ORGANIZMA

Prosječna odrasla osoba tijekom dana gubi oko tri četvrtine vode putem znojenja. Na znojenje utječu okolinski faktori te fizička aktivnost.

Isparavanje znoja na koži događa se iz razloga kako bi se tijelo hladilo. Ukoliko je prisutna visoka vlaga u zraku znoj ne isparava već se pojavljuje na koži u obliku kapljica, a što otežava regulaciju tjelesne temperature.

-UNOS VODE U ORGANIZAM

Vodu je u organizam najbolje unositi postepeno iz razloga što se voda iz tijela gubi tijekom cijeloga dana.

Također, manje količine vode lakše se asimiliraju od velikih.

Preporučuje se konzumacija čiste vode. Pod čistom vodom podrazumijeva se destilirana voda koja se nalazi u kišnici, pod uvjetom da ista ne sadrži zagađivače iz atmosfere, te u voću i povrću.

Prilikom umjetnog destiliranja vode uz nečistoće se uklanjaju i minerali te je prilikom konzumacije takve vrste vode neophodno koristiti minerale kao dodatak prehrani.

Osobe koje se redovito i intenzivno znoje trebaju u organizam unositi i elektrolite.

Elektroliti su ionizirane soli u krvi te tkivnim tekućinama i stanicama, a obuhvaćaju natrij, kalij i klor. Elektroliti su nužni za određene metaboličke funkcije te prijenos živčanih signala.

Treba napomenuti kako u određenim trgovinama postoje elektrolitni napitci namijenjeni sportašima.

Izvor: index.hr